Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cemar


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
sludge treatmentolahan enap cemarKejuruteraanTiadaProses olahan yang terdiri daripada pemekatan, penyesuaian dan penyahairan ke atas enap cemar sebelum enap cemar itu dilupuskan.
secondary pollutantbahan cemar sekunderKejuruteraanTiadaBahan cemar yang terbentuk daripada bahan cemar primer hasil tindak balas fotokimia, hidrolisis atau pengoksidaan, contohnya kabut dan hujan asid.
secondary air pollutantbahan cemar sekunderKejuruteraanTiadaBahan cemar yang terbentuk daripada bahan cemar primer hasil tindak balas fotokimia, hidrolisis atau pengoksidaan, contohnya kabut dan hujan asid.
excess sludgeenap cemar lebihanKejuruteraanTiadaEnap cemar yang berlebih daripada keperluan yang disingkirkan daripada tangki enap sekunder dalam proses enap cemar teraktif likuor tercampur.
surplus sludgeenap cemar lebihanKejuruteraanTiadaEnap cemar yang berlebih daripada keperluan yang disingkirkan daripada tangki enap sekunder dalam proses enap cemar teraktif likuor tercampur.
waste sludgeenap cemar lebihanKejuruteraanTiadaEnap cemar yang berlebihan daripada keperluan yang disingkirkan daripada tangki enap sekunder dalam proses enap cemar teraktif likuor tercampur.
sludge disposallupus enap cemarKejuruteraanTiadaProses membuang enap cemar sama ada secara penunuan, kambus tanah atau dijadikan baja, bergantung pada kesesuaian enap cemar.
air quality diffusion modelmodel resapan kualiti udaraKejuruteraanTiadaModel matematik untuk menghubungkan pelepasan bahan cemar dengan kepekatan bahan cemar dalam atmosfera melalui proses resapan.
sludge agemasa tahanan pepejalKejuruteraanTiadaJangka masa enap cemar atau pepejal terampai berada dalam pengolahan biologi dan dinilai dengan membahagi berat enap cemar dalam tangki dengan berat enap cemar yang dikeluarkan setiap hari.
effluent dehydration systemsistem penyahairan enap cemarPertanianAgroteknologiKaedah memerah air daripada enap cemar bahan kumbahan bagi menghasilkan bahan yang boleh dikeringkan dan digunakan sebagai baja organik. Antara kaedah penyahairan ini adalah dengan menggunakan penekan skru yang besar untuk menekan dan memerah supaya air dikeluarkan daripada enap cemar.
12345678910...

Kembali ke atas