Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[cer.das] | چردس

Definisi : 1. sempurna akal (utk berfikir, meng­erti, dll), cerdik, pandai, pintar: manusia ialah binatang yg ~ sekali; rakyat memerlukan pimpinan yg ~; 2. sempurna pertum­buhan (perkembangan) badannya (spt sihat, tangkas, dll): sukan itu menjadikan tubuh ~; mencerdaskan menyebabkan cerdas: usaha itu dilancarkan utk ~ penduduk luar bandar yg terkebelakang; sukan itu dapat ~ tubuh; kecerdasan kesempurnaan akal (utk ber­fikir, mengerti, dll spt kepandaian, kepintar­an, kecerdikan). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[cer.das] | چردس

Definisi : 1 sempurna akal budinya; tajam fikirannya; pintar: Anak-anak dididik supaya menjadi orang yg baik budi lagi ~. 2 sempurna pertumbuhan tubuhnya; sihat dan segar: Seseorang itu dpt menjadi ~ jika ia cukup tidur, makan makanan yg berzat dan selalu bersenam. mencerdaskan menjadikan cerdas: Bersukan dpt ~ akal. kecerdasan hal atau keadaan sempurna perkembangan akal budinya; kepintaran. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cerdas


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
melalui suatu bukaan dan di- ukur menggunakan fotometer biasa. (FIZ) integration (integrasi) Rekombinasi kromosom bakteriofaj dengan kromosom perumah mengguna- kan enzim integrase untuk menghasilkan sel lisogen. (BIO) intelligent language (bahasa cerdas) 1. Bahasa pengaturcaraan yang mempunyai kemampuan untuk belajar dari- pada keadaan penggunaan atau pengguna. 2. Bahasa pengaturcaraan aras tinggi yang dicipta dengan banyak ciri yang baik supaya dapat digunakan dengan scrolling (penatalan menegak) Proses menggerakkan paparan kandungan sesuatu dokumen ke atas atau ke bawah tingkap paparan mengikut pilihan pengguna. (KOM) vertical thinking (pemikiran menegak) Cara berfikir yang digunakan dalam sistem cerdas yang membina kesimpulan, bermula dengan satu fakta dan kemudian disokong atau dibidas oleh fakta lain yang diperoleh secara berjujukan mengikut masa. (KOM) verticals (penegak) Anggota kekuda yang berada pada arah

Kembali ke atas