Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ci] | چي

Definisi : ukuran berat sebanyak 1/8 tahil atau 3.78 gram (bagi menimbang candu). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ci] | چي

Definisi : (Sunda) sungai. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ci] | چي

Definisi : sr 1. Kd kata utk memanggil gajah; 2. Kl kata utk menyuruh lembu (kerbau) berjalan dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ci] | چي

Definisi : ukuran berat yg beratnya bersamaan dgn tahil (utk menyukat madat, susu getah dll). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ci


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cis-trans isomerankeisomeran cis-transKimiaTiadaKeisomeran sebatian yang mengandungi ikatan ganda dua yang gelang tegar. keisomeran cis-trans merupakan sejenis kestereoisomeran. Kumpulan yang serupa di dalam sebatian mungkin terdapat pada sisi yang sama dengan satah ikatan ganda dua yang berkenaan (bentuk cis), atau pada sisi yang bertentangan (bentuk trans). Misalnya, 122-dikloroetena. Sin. keisomeran geometri. CI CI CI H C = C C = C H H H CI cis – 1, 2 –dikloroetena trans – 1, 2 –dikloroetena Keisomeran cis-trans
ci waingci waingMuzikTiada

 Alat muzik tradisional yang diklasifikasikan sebagai idiofon yang dipukul. Alat muzik ini terdiri daripada 21 biji gong kecil berbusut yang diperbuat daripada gangsa atau tembaga. Set gong ini diletakkan secara mendatar di dalam rak kayu berbentuk bulatan. Pemain duduk di tengah pusat bulatan dan memukul pada bahagian busut gong dengan menggunakan sepasang kayu atau pemukul kayu berbalut. Ci waing dimainkan dalam ensembel untuk mengiringi tarian, wayang patung dan pelbagai jenis wayang lain di Myanmar. Ci waing juga merupakan nama ensembel yang mcnggunakan alat muzik ini. Alat muzik ci waing bukan sahaja terdapat di Myanmar tetapi juga di seluruh Asia Tenggara. Sinonim saing waing. Lihat juga gong chime, caklempong, kulintangan, engkerumong.

Levi-Civita tensor densityketumpatan tensor Levi-CivitaFizikMekanikSimbol ?jk dalam perkaitan, Ci = ?jk ?ijk AjBk (Ci = komponen hasil darab silang dua vector ijk yang mempunyai sifat berikut: o jika sebarang dua indeks, i, j, k adalah sama + I jika i, j, k membentuk pilih atur genap daripada 1, 2, 3. Eijk = - I jika i, j, k membentuk pilih atur ganjil daripada 1, 2, 3. simbol pilih atur, tensor selang-seli, tensor isotop, tensor pangkat tiga
chlorineklorinKimiaTiadaUnsur bukan logam dalam kumpulan VIIA (atau 17) jadual berkala, iaitu ahli kumpulan halogen, simbol CI, nombor atom 17, berat atom 35.435, nombor pengoksidaan –1, +1, +3, +4, +5 dan +7, takat beku –101.6oC, takat didih –34.6oC, wujud sebagai gas dwiatom yang berwarna hijau kekuningan, berbau sengit, tidak terbakar tetapi membantu pembakaran, beracun dan merupakan unsur yang sangat elektronegatif serta agen pengoksidaan yang sangat kuat. Unsur ini terdapat dalam dua bentuk isotop yang stabil, iaitu CI-35 dan CI_37. Klorin disediakan secara elektrolisis larutan natrium klorida dengan menggunakan elektrod karbon, atau secara elektrolisis asid hidroklorik. Unsur ini digunakan sebagai agen pengklorinan dan untuk membuat racun perosak, plastik, bahan penyejuk, propelan, bahan peluntur dan sebatian lain seperti karbon tetraklorida.
carisoprodolkarisoprodolKimiaForensikFormula kimia, CI,H24N2O4; nama dagang, Soma. Hablur yang berasa pahit sedikit, larut sangat sedikit dalam air, tetapi larut dalam kebanyakan pelarut organik. Ubat ini digunakan untuk melegakan spasma otot, tetapi kegunaannya kini dihentikan kerana menyebabkan alergi. Kesan sampingan ubat ini termasuk hi lang deria imbang, kelesuan, keadaan lemah, masalah penglihatan, kekeliruan, dan tindak balas alergi.
CurieCurieFizikTiadaUnit keradioaktifan bersimbol Ci yang dinyatakan sebagai 37,000,000,000 penyepaian per saat.
CurieCurieGeologiTiadaUnit keradioaktifan bersimbol Ci yang dinyatakan sebagai 37,000,000,000 penyepaian per saat.
CurieCurieKejuruteraanTiadaUnit keradioaktifan bersimbol Ci yang dinyatakan sebagai 37,000,000,000 penyepaian per saat.
CurieCuriePerubatanTiadaUnit keradioaktifan bersimbol Ci yang dinyatakan sebagai 37,000,000,000 penyepaian per saat.
CurieCurieKimiaTiadaUnit keradioaktifan bersimbol Ci yang dinyatakan sebagai 37,000,000,000 penyepaian per saat.
123

Kembali ke atas