Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ci.ca/] | چيچق

Definisi : sj reptilia kecil (badan dan ekornya pan­jang dan kakinya empat), Hemidactylus spp.; ~ kubin a) sj reptilia, Draco volans; b) ki (orang yg) sangat kurus; ~ terbang sj reptilia, Ptychozoon kuhli; spt ~ makan kapur prb a) beroleh malu kerana kesalahannya sendiri; b) bersenang hati (gembira). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ci.ca/] | چيچق

Definisi : binatang reptilia yg bentuk badannya seakan-akan biawak tetapi jauh lebih kecil (biasa terdapat di dlm rumah), Hemidactylus spp.. ~ kubin a. nama sj binatang reptilia, Draco volans. b. ki orang yg sangat kurus. ~ terbang nama sj binatang reptilia, Ptychozoon kuhli. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cicak

Puisi
 

Anak cicak Kuala Selambah,
     Kuala Selambah molek pagi;
Abang minta adik tak ambuh,
     Adik malas berlaki lagi.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Seperti cicak makan kapur.

Bermaksud :

Beroleh malu dalam suatu majlis kerana kesalahan sendiri; bersenang hati; gembira.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
agen penitratan, agen pengoksidaan dan mangkin. (KIM) dinosaur (dinosaur) Ahli daripada salah satu order reptilia, sama ada order Saurischia, iaitu di- nosaur yang lengkungan pelvisnya kelihatan seakan-akan lengkungan pelvis cicak atau order Ornithischia, iaitu dinosaur yang lengkungan pelvisnya keli- hatan seakan-akan lengkungan pelvis unggas. Haiwan yang sudah lama pu- pus ini merupakan kumpulan haiwan yang dominan pada zaman Jurasik pereplikaan DNA. (BIO) replicative form (bentuk replikatif) Molekul asid nukleik bebenang ganda dua yang wujud sebagai perantara semasa pembiakan sesetengah virus. (BIO) reptilia (reptilia) Kelas vertebrat berdarah sejuk seperti buaya, cicak, ular, penyu dan kura-kura. Ciri haiwan daripada kelas ini antaranya mempunyai kulit yang ditutupi sisik, telur bercangkerang dengan pelindung amnion dan alantois di dalam telur, jan - tung yang terdiri

Kembali ke atas