Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. rasa spt sedap (lazat dsb); 2. kegemaran dan pilihan, kegemaran dan kecenderungan: setiap penonton mempunyai keinginan, ~ atau pandangan yg tertentu, khusus utk sesebuah rancangan terbitan RTM; bercita rasa mempunyai cita rasa; bercitarasakan mempunyai atau berdasar­kan sesuatu sbg cita rasa: adalah bagus sekiranya perlumbaan ini ~ budaya Malaysia. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 rasa spt sedap, lazat dll. 2 kegemaran, pilihan atau kecenderung­an terhadap sesuatu atau seseorang: Para penonton mempunyai keinginan dan ~ tersendiri terhadap rancangan yg di­­ta­yangkan. bercita rasa mempunyai cita rasa: Beliau ~ tinggi. bercitarasakan mempunyai sesuatu sbg cita rasa: Pesta itu ~ budaya tempatan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : rasa spt sedap, lazat dsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rasa
1. Dalam konteks pelbagai rasa
bersinonim dengan manis, masam, masin, pahit, tawar, payau, pedas, maung, hambar, kelat,
(adjektif:)

2. Bersinonim dengan fikir
( kira, ingat, agak, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : rasanya, rasa-rasanya, berasa, merasai, merasakan, terasa, perasaan, berperasaan, perasa, berperasa,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
public tastecita rasa awamKesenianTiadaCita rasa kolektif masyarakat terhadap seni yang dibezakan daripada cita rasa peribadi yang unik.
global tastecita rasa sejagat/cita rasa globalKomunikasiTiadaTiada
global tastecita rasa sejagat/ cita rasa globalKomunikasiTiadaTiada
tastecita rasaKesusasteraanTiadaPertimbangan terhadap karya sastera yang kritikal dan estetik berdasarkan ciri-ciri kecemerlangan-nya. Dengan maksudnya yang lebih longgar, cita rasa tidak lagi berdasarkan ciri kecemerlangan sastera seperti dahulu, tetapi lebih menjurus kepada kriteria peribadi yang pelbagai atau kriteria yang popular. Dalam banyak hal, nilai cita rasa biasanya ditentukan oleh golongan elit dalam sesuatu masyarakat.
tasterasa; cita rasaEkonomiTiadaTiada
tasterasa; cita rasaPerubatanTiadaDeria hasil sentuhan larutan dengan lidah.
tasterasa; cita rasaPerubatanTiadaTiada
tasterasa; cita rasaPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
tasterasa; cita rasaKesenianTiadaTiada
tastecita rasaEkonomiTiadaKegemaran pengguna yang merupakan faktor penting yang mempengaruhi pengguna dalam membuat keputusan untuk membeli sesuatu barang. Perubahan cita rasa boleh mengubah kedudukan keluk permintaan.
12345

Kembali ke atas