Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[dah.syat] | دهشت

Definisi : 1. menakutkan, mengerikan: men­capai sesuatu dgn membunuh orang ialah cara yg sangat ~ dan mengerikan; kema­langan jalan raya yg ~; 2. Kl takut (ke­takutan), ngeri: takut dan ~lah ia; 3. hebat, amat sangat, terlampau (hebatnya, kuatnya, bisingnya, bodohnya, mahalnya, dll): ~ betul engkau ini, engkau lebih tolol drpd adikmu; letupan yg ~ kuatnya; ~ betul harga barang-barang di kedai itu; mendahsyat menghebat, menjadi-jadi: pepe­rangan semakin ~; mendahsyatkan 1. menimbulkan rasa takut atau ngeri, menakutkan, mengerikan: keada­an yg sebenarnya sangat ~ hatinya; 2. meng­hebatkan, memburukkan, menerukkan: keja­dian-kejadian demikian ~ lagi keadaan; memperdahsyat 1. menjadikan bertambah takut atau ngeri; 2. menjadikan lebih teruk atau hebat, memperhebat; kedahsyatan 1. ketakutan, kengerian; 2. kehebatan: ~ serangan yg dilancarkan; 3. kehairanan, keajaiban: mereka melihat kein­dahan dan ~ dunia di sekeliling mereka. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[dah.syat] | دهشت

Definisi : hebat; amat sangat: ~ sungguh kemalangan itu. kedahsyatan keadaan dahsyat; kehebatan: Dia tidak dpt menceritakan ~ pertunjukan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dahsyat


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
murderous warfareperang dahsyatSejarahTiadaTiada
Great FearKetakutan DahsyatSejarahTiadaTiada
tragedytragediKesusasteraanTiadaBentuk drama serius yang menggambarkan kejatuhan dahsyat seseorang protagonis akibat kelemahannya sendiri. Dalam tragedi, wira ialah tokoh yang agung dan hebat. Namun, tokoh itu mempunyai kelemahan tragis (harmatia) seperti bersifat angkuh (hubris) sehingga dia membuat perhitungan yang salah dan akhirnya membawa kepada kejatuhannya. Situasi tersebut meninggalkan kesan tragis kepada khalayak. Peristiwa dalam drama tragedi ini membangkitkan rasa gerun dan kasihan yang kemudiannya dilenyapkan daripada jiwa khalayak. Peleraian emosi ini disebut sebagai katarsis. Tragedi merupakan salah satu bentuk drama Barat yang bermula di Athens pada pertengahan kurun keenam Sebelum Masihi. Aristotle mengandaikan drama tragedi berasal daripada dithyramb, iaitu nyanyian dan tarian memuja Dewa Dionysus dan berkemungkinan merupakan cerita yang ditokok tambah. Aristotle ialah orang pertama yang memberikan definisi tragedi yang paling berpengaruh. Persembahan tragedi yang pertama dilakukan oleh Thespis di City Dionesia antara 536-5
paroxysmal eruptionletusan gempitaGeografiTiadaLetupan gunung berapi jenis Plinia yang sangat dahsyat yang biasanya mengakibatkan bahagian atas kon gunung berapi terletup keluar.
biological warfareperang biologiSains PolitikTiadaPeperangan yang menggunakan agen bakteria dan toksin sebagai senjata perang yang menyebabkan wabak penyakit yang dahsyat di pihak musuh.
black humourhumor pahitKesusasteraanTiadaKesan lucu dalam penulisan fiksyen dan drama. Kesan lucu ini terbit daripada keadaan hodoh, murung dan dahsyat yang berkaitan dengan suatu dunia yang mengelirukan dan menggerunkan. Dalam drama, kesan lucu ini bertujuan mengejutkan dan mengelirukan khalayak dan membuatkan mereka ketawa, terutamanya ketika menghadapi kebimbangan, kesengsaraan, dan kematian. Humor pahit merupakan elemen penting dalam teater absurd kerana matlamatnya adalah untuk menyatakan kesia-siaan dan kehampaan dalam kehidupan kontemporari. Lihat juga teater absurd, teater hitam.
cadaveric spasmkejang mayatKimiaForensikBentuk kekejangan otot yang terjadi ketika mati, iaitu sebelum terjadi kekejuran yang biasanya dikaitkan dengan kematian yang dahsyat dalam keadaan emosi yang amat sangat, misalnya lemas atau bunuh diri. Kejadian ini menjadi rekod kelakuan terakhir seseorang itu sebelum ia mati.
virus hoaxvirus olok-olokTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerVirus yang kononnya wujud dalam sistem komputer yang merupakan fail virus yang mampu menyebabkan kerosakan dahsyat kepada sistem komputer. Maklumat palsu ini menyatakan kononnya wujud satu atau lebih fail sistem komputer yang telah dijangkiti virus berbahaya. Maklumat ini juga akan menyebabkan pengguna menjadi panik dan akan berusaha mencari dan membuang fail yang dinamakan tersebut daripada sistem komputer. Biasanya fail yang dinamakan dalam maklumat palsu ini adalah sebenarnya sebahagian daripada sistem pengoperasian. Pembatalan fail tersebut akan menyebabkan sistem pengoperasian tidak dapat berfungsi dengan betul atau berhenti sepenuhnya.
rescue operarescue operaMuzikTiada

Opera jenaka yang popular di Paris pada awal abad ke-19. Ceritanya tentang seorang pahlawan yang diselamatkan daripada satu peristiwa buruk atau pengalaman yang dahsyat. Contohnya, Fidelio, Op. 72a (1814) oleh Beethoven.

tsunamitsunamiMeteorologiMeteorologi PerhubunganGelombang lautan yang terhasil akibat pergolakan kerak bumi bawah laut seperti gempa bumi, tanah runtuh atau letupan gunung berapi dasar laut. Gelombang ini bergerak ke semua arah dari titik asalnya dan mampu mendatangkan kerosakan yang dahsyat apabila sampai ke tepi pantai.
12

Kembali ke atas