Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dan

Puisi
 

Berapa dalam lubuk Inggeris,
     Saya berani menebar jala;
Berapa tajam pisau dan keris,
     Saya berani menegak dada.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Segar dipakai layu dibuang.

Bermaksud :

Selagi perempuan itu muda dan cantik dicintai dan disayangi, tetapi setelah tua ditinggalkan.

 

Lihat selanjutnya...(535)


Glosari Dialek Kelantan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
dene kokpe[dE.nE k/.pE)] sesuatu yang basah dan melekit dan sukar kering, seperti air gula, lumpur, dan lain-lain.Baju diyo dene kokpe, pasa tupoh ae gulo.[bA.dZu di.j dE.nE k/.pE) pA.sA tu.ph Ae gu.l]Baju dia basah dan melekit kerana tertumpah air gula.
beleh[bE.lE)h]kata adjektif1. berkenaan orang, haiwan dan tumbuhan yang kecil dan kurus.1. Budok hok beleh dale kelah tu mari lambak sokmo.[bu.d/ h/ bE.lE)h dA.lE k«.lAh tu mA.Äi lAm.bA/ s/.m]1. Budak yang kurus di dalam kelas tu selalu datang lambat.
nasik tupe[nA.si/ tu.pE] nasi dan lauk (seperti ikan, udang dan lain-lain) yang dibungkus dalam daun pisang berbentuk kon. Nasi dimasak agak lembik, dimampatkan apabila dibungkus dan kelihatan seperti nasi himpit apabila sejuk.   
kepoh[k«.ph]kata kerjamengunyah dan menghisap air (seperti tebu dan lain-lain).Ame jok takdi lagi dok kepoh tebu tanggo.[A.mE dZ/ tA/.di lA.gi do/ k«.ph t«.bu t:AN.g]Amir sejak tadi lagi duduk hisap tebu atas tangga.
nyunyuk[øu.øu/]kata adjektiftidak keras dan tidak lisut (berkenaan tilam, bantal, kusyen dan lain-lain), empuk, gebu.Lembek hok mok beli tu nyunyuk.[lEm.bE/ h/ m/ b«.li tu øu.øu/]Tilam yang mak beli tu empuk.
kewa[kE.wA]kata kerjamengayun ke belakang dan ke hadapan seperti tangan, kayu dan lain-lain.Mae kewa tange diyo, mujo tok keno aku.[mA.E kE.wA tA.NE di.j mu.dZo t/ k«.n A.ku]Mail mengayunkan tangannya, nasib baik tak kena aku.
lesek[lE.sE/]kata kerjamenyapu sesuatu (cat, lumpur dan lain-lain) pada dinding dan lain-lain, mencalit.Ayoh dok lesek cak dindeng.[A.jh do/ lE.sE/ tSA/ d:in.deN]Ayah sedang menyapu cat pada dinding.
klotong[kl.tN]kata adjektifberkenaan durian, kelapa dan lain-lain yang telah ditebuk dan dimakan isinya oleh binatang.Dreye atah pokok klotong abih nyo tebok tupa.[dÄ«.jE A.tAh p.k/ kl.tN A.bih ø t«.bo/ t:u.pA]Durian di atas pokok kelontong, habis ditebuk tupai.
siko[si.ko]kata namasejenis penyodok tanah (yang besar dan lebar) dibuat daripada besi dan mempunyai pemegang yang panjang.Mamak dok tengoh kambuh lube denge siko.[mA.mA/ do/ t«.Nh kAm.buh lu.bE d«.NE si.ko]Mamat sedang menimbus lubang dengan siko.
pehe[pE.he]kata kerjamenyepit dengan ibu jari dan jari telunjuk atau jari lain (di bahagian paha dan lengan), cubit; mulah.Budok tu kalu jerik lamo-lamo, pehe poho tu.[bu.d/ tu kA.lu dZ:«.Äi/ lA.m.lA.m pE.he p.h tu]Budak tu kalau menangis lama-lama, kamu cubit pahanya tu.
12345678910...

Kembali ke atas