Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dan

Puisi
 

Berapa dalam lubuk Inggeris,
     Saya berani menebar jala;
Berapa tajam pisau dan keris,
     Saya berani menegak dada.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Segar dipakai layu dibuang.

Bermaksud :

Selagi perempuan itu muda dan cantik dicintai dan disayangi, tetapi setelah tua ditinggalkan.

 

Lihat selanjutnya...(535)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
yoi[joj]kata namatanah berlumpur yang diliputi rumput-rampai dan tumbuhan kecil dan berair, biasanya ada ikan darat, berselut, amat gambut dan lembut (selalunya di dalam sawah dan lain-lain).Banyak ikan puyu dengan ruan menyorok kat yoi tu.[bA.øA/ i.kAn pu.ju d«.NAn Òu.wAn m«.ø.ҍ/ kAt joj tu]Banyak ikan puyu dan haruan yang bersembunyi di dalam lumpur itu.
betekap[b«.t«.kAp]kata kerjamembuat sesuatu kerja dengan penuh perhatian dan ketekunan, dan lain-lain sehingga selesai.Bila dia betekap buat kreja, dengan sapa pon dia tak becakap dah.[bi.lA di.jA b«.t«.kAp bu.wAt kÒ«.dZA d«.NAn sA.pA pon di.jA tA/ b«.tSA.kAp dAh]Apabila dia bertekun membuat sesuatu kerja, dia tidak akan bercakap dengan sesiapa pun.
baulu rendang[bAw.lu Ò«n.dAN] sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum, telur dan pati santan, diuli dan ditekap dengan acuan sebelum digoreng dalam minyak.   
cam[tSAm]kata namasejenis alat mengangkat tanah, (pasir dan sebagai) dibuat daripada rotan atau bilah buluh dan sebagai. Bentuknya terbuka dan mempunyai birai sebagai pemegang (kadang-kadang ada telinga), pongkes.Kalu nak gotong-royong kita kena sedia banyak cam, nak buat angkot sampah.[kA.lu nA/ g.tN.ҍ.jN ki.tA k«.nA s«.di.jA bA.øA/ tSAm nA/ bu.wAt AN.kot sAm.pAh]Untuk bergotong-royong, kita mesti menyediakan pongkes yang banyak untuk mengangkut sampah.
kue bakak[ku.we bA.kA)Ö]kata namasejenis kuih kering manis daripada tepung dan gula yang diuli dan dibakar dalam acuan yang berbentuk ikan atau bunga dan lain-lain.   
lekaq[l«.kA)Ö]kata adjektifpakar dan cekap (menembak, membaling dan sebagainya).Pemburu tu lekaq sunggoh, tembak saja mesti kena.[p«m.bu.Òu tu l«.kA)Ö suN.goh tEm.bA/ sA.dZA m«s.ti k«.nA]Pemburu itu memang cekap, setiap kali menembak mesti kena sasarannya.
sole[s.lE]kata namasejenis permainan tradisi yang menggunakan bola dan ketul batu (bata) dan cara permainannya seperti sofbol pada masa kini.Genap-genap petang depa maen sole kat tanah lapang tu.[g«.nAp.g«.nAp p«.tAN dE.pA mAen s.lE kAt tA.nAh lA.pAN tu]Setiap petang mereka bermain sole di tanah lapang itu.
apam[A.pAm]kata namasejenis penganan yang dibuat daripada tepung beras, santan dan ibu roti dan dibakar, (dimakan dengan kuah lemak manis).   
bangsai[bAN.sAj]kata kerjamenumbuk (padi, dan lain-lain) bagi kali pertama dan beras belum bersih (beras masih lagi mengandungi kulit-kulit yang kasar dan antah).Depa bangsai padi guna alu mampai.[dE.pA bAN.sAj pA.di gu.nA A.lu mAm.pAj]Mereka menumbuk padi kali pertama dengan menggunakan alu yang mampal.
adan[A.dAn]kata namapengadang yang dipasang di pintu, tangga dan sebagainya, untuk menyekat kanak-kanak keluar rumah.Mak buboh adan depan pintu tak bagi adek keluaq rumah.[mA/ bu.boh A.dAn d«.pAn pin.tu tA/ bA.gi A.de/ k«.lu.wAâÖ ]Ibu memasang pengadang di pintu supaya adik tidak dapat keluar rumah
12345678910...

Kembali ke atas