Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dan

Puisi
 

Berapa dalam lubuk Inggeris,
     Saya berani menebar jala;
Berapa tajam pisau dan keris,
     Saya berani menegak dada.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Segar dipakai layu dibuang.

Bermaksud :

Selagi perempuan itu muda dan cantik dicintai dan disayangi, tetapi setelah tua ditinggalkan.

 

Lihat selanjutnya...(535)

210

The wheel of fortune is forever in motion

Nasib manusia tidak pernah tetap, yakni sentiasa berubah-ubah, ada kalanya baik dan ada kalanya buruk.

Air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa

During her heyday on the silver screen, she was the nation's top actress, and she basked in luxury and fortune. Unfortunately, the wheel of fortune is forever in motion, and the disaster struck after her twentieth film.

Ketika zaman kegemilangannya dalam industry perfileman, dialah pelakon wanita nombor satu Negara, dan dia dilimpahi kemewahan dan kekayaan.Malangnya, air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa , dan bencana datang selepas filemnya yang ke dua puluh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(647)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Apakah perbezaan perkataan 'perisikan' dan 'risikan' dan penggunaan kedua-dua perkataan ini? Bagi contoh-contoh ayat di bawah, perkataan mana yang betul? (1) Usaha ini dilakukan melalui aktiviti risikan atau perisikan .... (2) Tindakan lain seperti pemeriksaan, pengeluaran surat amaran, risikan atau perisikan lanjut ... (3) Pegawai risikan atau perisikan (4) Aktiviti seperti pengesahan maklumat, pemprofilan dan risikan atau perisikan lanjut juga perlu dilakukan...

Apakah perbezaan perkataan 'perisikan' dan 'risikan' dan penggunaan kedua-dua perkataan ini?

Perisikan ialah perihal kegiatan dan sebagainya, manakala risikan ialah usaha menyiasat dan menyelidik secara rahsia atau  dengan cara sem­bunyi-sembunyi. Ayat yang betul adalah seperti yang berikut:

(1) Usaha ini dilakukan melalui aktiviti risikan.

(2) Tindakan lain seperti pemeriksaan, pengeluaran surat amaran dan perisikan lanjut...

(3) Pegawai perisik

(4) Aktiviti seperti pengesahan maklumat, pemprofilan dan perisikan lanjut juga perlu dilakukan...

Tatabahasa08.04.2022
Salam, 1. Kenapa terjemahan dan padanan kata dlm kebanyakan kamus bahasa Inggeris-Melayu dan Google Translate dilihat tidak secekap dlm Kamus Online DBP - PRPM yg ada dlm terbitan DBP? Seolah-olah bahasa atau kosa kata dlm kamus Online DBP dilihat hanya hebat dan gah dlm kamus online itu semata-mata, bukan dlm semua terbitan kamus Inggeris-Melayu, bukan pula dlm Google Translate, malah bukan juga melalui penggunaannya dlm pertuturan sehari-hari. 2. Apakah peranan DBP dlm menyediakan maklumat, kemudahan, cadangan dan pembinaan bahasa Melayu dlm kemudahan "Google Translate"? dan kenapa terjemahannya juga banyak kekurangan dan kelihatan tiada kecekapan dan kekreatifan dlm istilah-istilah yg sedia ada dlm Melayu? tidak seperti bahasa Indonesia atau Melayu Riau yg kaya dgn kosa kata dan istilah. 3. Kenapa padanan kata "hello" dan "hi" dlm bahasa Inggeris hanya dipadankan dgn kata "helo" dan "hai"? sedangkan dlm masyarakat kita byk lagi kata yg dpt digunakan utk memadankan perkataan-perkataan itu spt "salam"; "selamat sejahtera"; "salam sejahtera"; "apa khabar"; "sejahtera" (singkatan drpd selamat sejahtera atau salam sejahtera); "jahtera" (singkatan drpd sejahtera, salam sejahtera atau selamat sejahtera); tabik (dlm masyarakat Nusantara); amboi (dlm peluasan makna kata selain makna lazim spt kata utk menzahirkan rasa kagum, hairan, kasihan atau utk mengusik, dsb.). Sekian, terima kasih!1. Terjemahan dan padanan kata dalam kamus bahasa Inggeris-Melayu (bukan terbitan DBP) dan Google Translate adalah terjemahan langsung berbeza dengan kamus dalam talian dalam PRPM yang kebanyakan kata dan istilahnya digubal bersama-sama pakar bahasa dan pakar bidang. Pemilihan padanan tersebut berbeza kerana penggunaan masyarakat dan pengguna bahasa mempunyai tingkat pengetahuan, sikap terhadap bahasa dan sumber rujukan bahasa yang berbeza.

2. DBP tidak mempunyai jalinan perkongsian data dengan Google Translate. Masih kurang penyumbang data dalam bahasa Melayu kepada Google Translate. Korpus penggunaan bahasa Melayu juga tidak seprolifik dan sekreatif penyumbang korpus bahasa Indonesia dan bahasa-bahasa lain di dunia. Keluarga Malaysia, khususnya orang Melayu perlu lebih banyak menulis dan menggunakan kata dan istilah dalam bahasa Melayu yang telah digubal.

3. Padanan kata hello dan hi dalam bahasa Inggeris hanya dipadankan dengan kata "helo" dan "hai" merupakan terjemahan langsung. Padanan ini boleh digantikan dengan perkataan lain seperti salam, selamat sejahtera, apa khabar dan sebagainya, mengikut kesesuaian konteks dan wacana yang ingin disampaikan kepada pembaca sasaran. Hal ini bergantung kepada kebijaksanaan dan kepekaan  penterjemah untuk menyampaikan maklumat dengan lebih berkesan kepada pembaca karya terjemahannya. Ada kalanya teks yang diterjemah tidak sesuai dengan kata padanan yang lazim digunakan dalam budaya masyarakat sasaran, maka terjemahan langsung lebih disarankan penggunaannya.
Lain-lain02.08.2022
Hi. Penggunaan / mana yang betul. dan/atau @ dan/ atau. Adakah perkataan "atau" dijarakkan atau dirapatkan? Bagaimanakah menggunakan tanda / tersebut.Penggunaan yang betul ialah "dan/atau."Lain-lain06.03.2022
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya Hazimi, ingin mendapatkan nasihat dan pandangan dari pihak tuan berkenaan perkataan pada papan tanda yang syarikat saya ingin pohon dari pihak majlis perbandaran. menurut syarat permohonan tersebut, bahasa yang digunakan pada papan tanda perlulah mendapat pengesahan dari Dewan Bahasa dan Pustaka. Oleh itu saya berharap pihak tuan dapat memberikan nasihat dan pandangan merujuk kepada visual papan tanda yang saya lampirkan sekali. Saya berharap dapat jawapan dari pihak tuan secepat mungkin, dan kerjasama pihak tuan amatlah saya hargai dan saya dahulukan dengan ucapan terima kasih.Sekiranya papan iklan ini ialah papan tanda premis, sila letakkan teks PEMBEKAL KELENGKAPAN PERKHEMAHAN di bahagian penjuru atas sebelah kiri papan iklan. Mohon besarkan saiz teks tersebut dan pastikan warnanya jelas dan terang. Mohon pastikan nama premis perniagaan anda telah didaftarkan, jika tidak sila tukarkan ke bahasa Melayu. Sila terjemahkan atau buat dalam dwibahasa (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) teks tambahan MEMBEKALKAN PERALATAN PERKHEMAHAN, AKTIVITI LUAR DAN KEMAHIRAN TAKTIKAL. Mohon pindahkan kedudukan teks NO. PENDAFTARAN ke bahagian penjuru bawah sebelah kanan papan iklan anda. 

Permohonan pengesahan bahasa Melayu dalam iklan perlulah dibuat secara dalam talian melalui laman web dbpsahbahasa.my. Sila daftar akaun dan aktifkan akaun (rujuk Panduan Pendaftaran).

Setelah mengaktifkan akaun, sila log masuk dan pilih permohonan Daftar Iklan. Isikan Maklumat Iklan pada borang yang dipaparkan (rujuk Panduan Pelanggan). Muat naik visual iklan dan tekan Simpan.

Buat bayaran setelah permohonan berjaya didaftarkan. Iklan akan diproses dalam tempoh tiga hari bekerja setelah bayaran dibuat.

Sila pastikan visual yang dilampirkan terang dan jelas supaya mudah disemak
Lain-lain27.01.2022
Apakah perbezaan antara mencantikkan dan mempercantikkan. Dan bagaimanakah penggunaan kedua-dua kata kerja tersebut?

Berdasarkan Kamus Dewan Perdana, perkataan "mencantikkan" bermaksud menjadikan seseorang atau sesuatu cantik. Manakala, perkataan "mempercantik" pula bermaksud menjadikan seseorang atau sesuatu bertambah cantik. Tiada perkataan mempercantikkan kerana penggunaan bentuk kata adjektif dengan apitan memper-…-kan seperti memperbesarkan, memperluaskan dan sebagainya dianggap tidak tepat. Untuk maklumat lanjut, saudara boleh rujuk buku atau makalah yang berkaitan contohnya Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga atau Kamus Dewan Perdana.

Makna01.09.2022
Salam sejahtera dan terima kasih kerana membantu. Dalam bidang automotif, istilah "body in white" merujuk kepada sesuatu peringkat pengilangan kereta. Pada peringkat ini, kerangka badan kereta telah disambung tetapi kereta belum dicat, dan motor dan casis belum dipasang. Apakah terjemahan yang sesuai bagi "body in white"?Kami mencadangkan "body in white" diterjemahkan sebagai "badan putih". Namun, padanan ini bergantung pada kesesuaian serta konsep dan konteks penggunaannya dalam sesuatu bidang atau laras bahasa.Istilah22.05.2022
Apakah padanan Bonnet (Topi untuk graduan PhD) dan Mortar Board (Topi untuk graduan Ijazah dan Diploma) dalam Bahasa Melayu?Cadangan padanan dalam bahasa Melayu untuk "Bonnet" dan "Mortar Board" ialah Topi Bonet dan Topi Mortar.Penyemakan dan penterjemahan20.08.2022
MENGAPA DARI DIGUNAKAN UNTUK MENUNJUKKAN ARAH TEMPAT DAN MASA DAN BUKANNYA DARIPADA?Carian jawapan boleh dibuat melalui laman web PRPM atau klik pautan FAQ (Soalan Lazim) melalui laman web KNDBP. Rujukan juga boleh dibuat pada halaman 268-270 Tatabahasa DewanLain-lain09.08.2022
Pembida adalah dikehendaki mengisi dan menandatangani borang ini. Sekiranya borang ini tidak diisi dan ditandatangani, tawaran pembida menjadi tidak sah dan dengan sendirinya tertolak. .... soalan di dalam ayat ini,adakah penggunaan "Tertolak" berada di tempat yang betul?Penggunaan perkataan “tertolak” dalam ayat “Pembida dikehendaki mengisi dan menandatangani borang ini. Sekiranya borang ini tidak diisi dan ditandatangani, tawaran pembida menjadi tidak sah dan dengan sendirinya tertolak”, betul.Tatabahasa18.08.2022
Ayat Majmuk Gabungan digabungkan menggunakan kata hubung "dan". Contohnya, Ali dan bapanya mencuci kereta. Adakah ayat berikut diambil kira sebagai ayat majmuk gabungan juga? Kenapa? Ali mencuci kereta bersama bapanya. Ali mencuci kereta dengan bapanya. Terima kasih.
Ayat majmuk gabungan ialah ayat yang terdiri daripada dua ayat atau lebih yang dijadikan satu dengan cara menggabungkan atau mencantumkan ayat-ayat tersebut dengan kata hubung seperti dan, atau, tetapi, dan sebagainya. Bagi ayat di atas, ayat yang digabungkan adalah seperti yang berikut:

1. Ali mencuci kereta.
2. Bapanya mencuci kereta.

Ayat majmuk gabungan: Ali dan bapanya mencuci kereta.
Tatabahasa30.05.2022
12345678910...

Kembali ke atas