Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dan

Puisi
 

Berapa dalam lubuk Inggeris,
     Saya berani menebar jala;
Berapa tajam pisau dan keris,
     Saya berani menegak dada.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Segar dipakai layu dibuang.

Bermaksud :

Selagi perempuan itu muda dan cantik dicintai dan disayangi, tetapi setelah tua ditinggalkan.

 

Lihat selanjutnya...(535)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
   2. berkenaan dengan wajah yang masam.Lepaih kena jerekah dengan bos, dan-dan tu muka dia keromot.[l«.pAC k«.nA dZ«.Ò«.kAh d«.NAn bos dAn.dAn tu mu.kA di.jA k«.Òo.mot]Selepas dimarahi oleh ketuanya, wajahnya serta-merta masam.
   2. menerpa pergiBila dapat tau adek dia beretoh reta, dandan tu dia langgah.[bi.lA dA.pAt tAw A.de/ di.jA b«.Ò«.toh ÒE.tA dAn.dAn tu di.jA lAN.gAh]Bila mendapat tahu adiknya berlanggar kereta serta-merta dia menerpa pergi.
seroi[s«.Òoj]kata adjektifberkenaan dengan sesuatu yang halus dan keringSagon besanya seroi, maneh dan lemak.[sA.gon bE.sA.øA s«.Òoj mA.neh dAn l«.mA]Sagun biasanya halus dan kering, manis dan lemak.
tepung torak[t«.poN to.ÒA] sejenis kuih yang dibungkus dengan daun pisang dan diikat kedua hujung, dibuat daripada tepung beras, santan dan gula dan dikukus   
kue bakaq[kue bA.kA)Ö] sejenis kuih kering daripada tepung ubi, tepung gandum, santan, telur, dan gula dan dibakar, kuih bangkit.   
kentoi[kEn.tj]kata adjektifberkenaan dengan ekor kucing dan anjing yang pendek dan berlingkar.Kalu kucin aku beranak asyek dapat yang kentoi.[kA.lu ku.tSin A.ku b«.ÒA.nA/ A.Se/ dA.pAt jAN kEn.tj]Kalau kucing saya beranak asyik dapat yang ekor pendek.
celapak[tS«.lA.pA/]kata adjektifberkenaan dengan seseorang berlari dan menerkam seseorang atau sesuatu (seperti kereta, bas, motosikal dan lain-lain dengan cepat dan pantasBaih pengabeh dah nak jalan hang pi celapak cepat.[bAC p«NA.beh dAh nA/ dZA.lAn hAN pi tS«.lA.pA/ tS«.pAt]Bas terakhir sudah hendak bertolah, baik kamu celapak cepat.
beka[bE.kA]kata namakuih daripada tepung beras dan santan, manakala intinya daripada adunan tepung beras dan gula. Adunan ini dibungkus dengan daun pisang seperti lepat dan dibakar.   
buah seralat[bu.wAh s«.ÒA.lAt] sejenis. buah sebesar bola tenis, ketika masak berwarna merah jambu, kulitnya berbulu halus dan rasanya manis dan payau.   
merelap[m«.Ò«.lAp]kata adjektifberkilat dan bersinar (berkenaan logam, lantai, perkakas rumah dan lain-lain)Hotel besaq tu lantai dia merelap.[ho.tel b«.sA)Ö tu lAn.tAj di.jA m«.Ò«.lAp]Hotel besar itu lantainya berkilat dan bersinar.
12345678910...

Kembali ke atas