Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dan

Puisi
 

Berapa dalam lubuk Inggeris,
     Saya berani menebar jala;
Berapa tajam pisau dan keris,
     Saya berani menegak dada.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Segar dipakai layu dibuang.

Bermaksud :

Selagi perempuan itu muda dan cantik dicintai dan disayangi, tetapi setelah tua ditinggalkan.

 

Lihat selanjutnya...(535)


Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
dan[dAn]kata adjektifsempat.Naseb baek koi dan naek baih.[nA.seb bA.e/ koj dAn nA.e/ bAC]Nasib baik saya sempat naik bas.
lanjut[lAn.dZut]kata namasejenis tumbuhan menumpang. Batangnya menjalar dan buahnya berbentuk bujur dan rasanya masam.   
buyo[bu.j]kata namasejenis bekas kecil daripada tanah liat berbentuk takar untuk mengisi garam, asam dan lain-lain.Mok simpan asam dan garam dalam buyo.[m/ sim.pAn A.sAm dAn gA.ÄAm dA.lAm bu.j]Emak menyimpan asam dan garam di dalam bekas kecil.
bendang[b«n.dAN]kata adjektifberkenaan keadaan api yang sangat marak ketika kebakaran sampah, rumah dan lain-lain.Bendang ngat api tu, kang terbako pokok manggeh pulok.[b«n.dAN NAt A.pi tu AN t«.bA.k po.ko/ mAN.geh pu.l/]Marak sangat api itu, nanti terbakar pokok manggis pula.
penganan cincen[p«.NA.nAn tSin.tSen] penganan daripada campuran tepung beras, gula, santan, seterusnya diuli dan dicelup dengan telur dan digoreng.   
parok[pA.č/]kata kerjamengeluarkan bunyi tertentu menggunakan kedua-dua belah tangan yang diletakkan di mulut dan ditiup untuk memanggil dan menangkap ayam hutan.Banyok dapat ayam utan, kene parok die.[bA.ø/ dA.pAt A.jAm u.tAn k«.n« pA.č/ di.j«]Banyak dapat ayam hutan kerana paroknya.
burong laloh[bu.ÄoN lA.lh] sejenis burung yang bermuncung kuning dan mempunyai lilin. Berbulu hitam dan di bawah kepaknya berwarna putih. Saiznya sebesar ayam. Makan ulat dalam kayu dan bersarang di dalam kayu.   
lempap pisang[l«m.pAp pi.sAN] penganan seperti pengat pisang tetapi berkuah sedikit. Pisang dibelah dua tetapi tidak putus kemudian disapu dengan sedikit garam dan dimasak bersama gula dan pati santan.   
risik[Äi.si/]kata kerjameraut dan melicinkan bilah (rotan, buluh dan lain-lain).Ayoh risik buloh nok buat lokah.[A.jh Äi.si/ bu.loh n/ bu.wA l.kh]Ayah meraut buluh untuk membuat lukah
tunggo tandan[tuN.go tAn.dAn] kata makian.Tunggo tandan budok ni, curi selipe aku.[tuN.go tAn.dAn bu.do/ ni tSu.Äi s«.li.p« A.ku]Tunggo tandan budak ni, dicurinya selipar aku.
12345678910...

Kembali ke atas