Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dan

Puisi
 

Berapa dalam lubuk Inggeris,
     Saya berani menebar jala;
Berapa tajam pisau dan keris,
     Saya berani menegak dada.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Segar dipakai layu dibuang.

Bermaksud :

Selagi perempuan itu muda dan cantik dicintai dan disayangi, tetapi setelah tua ditinggalkan.

 

Lihat selanjutnya...(535)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
realismrealismeGeografiTiadaSesuatu yang berdasarkan kebenaran dan fakta dan berbeza dengan idealisme yang mamberatkan anggapan dan emosi.
geodesistahli geodesiGeografiTiadaSeorang yang mengkaji dan mengukur saiz dan bentuk bumi dan juga menentukan keletakkan sebenar titik - titik di permukaan bumi melalui survei geodesi.
mesospheremesosferaGeografiTiada1. Lapisan atmosfera yang terletak di antara stratosfera dan ionosfera dan dilitupi oleh stratopaus di bawah dan mesopaus di atas.
regional studykajian kawasan; kajian wilayahGeografiTiadaSuatu bidang yang menekankan pada teori dan analisis kuantitatif ruang dan sistem ruang, kawasan dan sistem kawasan.
nickelnikelGeografiTiada1. Sejenis mineral yang keras, tak mudah karat dan biasa terdapat bersama bijih sulfur dan besi dan digunakan dalam industri logam.
quartzite and shalekuartzait dan shilGeografiTiadaStruktur perlapisan batuan yang mengandungi lapisan batuan kuarzit yang lebih berintangan dan tak telap air dan batuan syal yang kurang rintangan dan telap air.
heat balanceimbangan habaGeografiTiada1. Keseimbangan yang wujud secara purata antara sinaran yang diterima oleh bumi dan atmosfera dan sinaran yang dipancarkan oleh bumi dan atmosfera.
landtanah; daratanGeografiTiada2. Tanah: Bahagian permukaan bumi termasuk geologi, endapan tak konsolidat, topografi, hidrologi, tanih, flora dan fauna dan termasuk juga kesan lampau dan akan datang oleh manusia.,3. Bahagian pejal permukaan bumi.
feralferalGeografiTiadaLiar, atau terlepas daripada peliharaan dan penanaman dan menjadi liar semula.
physical geographygeografi fizikalGeografiTiadaKajian terhadap sifat ruangan dan fizikal dan perhubungan keseluruhan fenomena semula jadi di dalam alam sekitar fizikal Bumi.
12345678910...

Kembali ke atas