Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dan juga

Puisi
 

Orang Cina juga Melayu,
     Juga Jepun tak jadi bertanam;
Apa kena bungaku layu,
     Bunga ditunggu salah ditanam.


Lihat selanjutnya...(185)
Peribahasa

Lurah juga diturut air,
     bukit juga dilejang panas.

Bermaksud :

Orang yang berpengaruh juga yang mendapat penghormatan dan orang yang biasa jahat pula yang selalu dituduh.

 

Lihat selanjutnya...(45)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
rempang I[Ò«m.pAN]kata kerjamelakukan sesuatu tanpa berfikir dan boleh membahayakan diri sendiri dan juga orang lainJangan rempang kalu bawak moto dalam kampong.[dZA.NAn Ò«m.pAN kA.lu bA.wA/ m.t dA.lAm kAm.poN]Jangan membahayakan diri kalau menunggang motorsikal dalam kampung.
la la ni[lA lA ni] pada masa dan ketika ini juga.Aku tengah tak dak duet, mana nak pi cari duet la la ni.[A.ku t«.NAh tA/ dA/ du.wet mA.nA nA/ pi tSA.Òi du.wet lA lA ni]Saya tidak mempunyai wang, mana hendak mendapatkannya pada masa ini juga.
la la tu[lA lA tu] pada masa dan ketika itu juga.Tadi aku marah kat dia pasai tak habeh buat reja rumah, aku suroh dia buat la-la tu.[tA.di A.ku mA.ÒAh kAt di.jA pA.sAj tA/ hA.beh bu.wAt Ò«.dZA Òu.mAh A.ku su.Òoh di.jA bu.wAt lA lA tu]Tadi saya memarahinya kerana tidak menghabiskan kerja rumah, saya memintanya menyiapkan pada masa itu juga.
jejai[dZ«.dZAj]kata kerjamenyuruh seseorang makan pada masa dan ketika itu juga.Jejai cepat, baih dah nak mai.[dZ«.dZAj tS«.pAt bAC dA/ nA/ mAj]Makan cepat, bas sudah hendak datang.
ghazal pati[xA.zAl pA.ti] kumpulan muzik berirama padang pasir dengan menggunakan alat -alat seperti gambus, akordian, biola dan lain-lain. Terdapat juga penari gelek lelaki yang berhias menyerupai perempuan dan kumpulan lawak jenaka.La ni ghazal pati dah tak dak darai menari.[lA ni xA.zAl pA.ti dAh tA dA dA.ÒAj m«.nA.Òi]Sekarang ini ghazal pati sudah tidak ada pondan menari.
hap-hap[hA)p.hA)p]kata adjektif1. berkenaan dengan seseorang atau haiwan yang sesak nafas (nazak, semput, penat, lelah dan lain-lain)Orang kalu silap makan la-la tu dia buleh hap-hap.[o.ÒAN kA.lu si.lAp mA.kAn lA.lA tu di.jA bu.leh hA)p.hA)p]Orang kalau tersilap makan pada masa itu juga boleh sesak nafas.
merenyau[m«.Ò«.øAw]kata adjektif1. berasa gatal di seluruh badan miangKot mana pon aku kena pi mandi jugak. Kalu tak mandi merenyau badan.[kot mA.nA pon A.ku k«.nA pi mAn.di dZu.gA/ kA.lu tA/ mAn.di m«.Ò«.øAw bA.dAn]Bagaimanapun saya perlu mandi juga. Kalau tidak mandi gatal badan.

Kembali ke atas