Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[da.sar] | داسر

Definisi : 1. bahagian yg di bawah sekali (laut, sungai, tasik, dsb): mutiara didapati di ~ laut; 2. bahagian yg di bawah sekali sama ada di sebelah dalam atau di sebelah luar sesuatu bekas (spt kuali, botol, dll): serbuk kopi itu mendap ke ~ gelas; ~ kuali yg hitam spt arang; 3. lantai: rumah itu atapnya zink, dindingnya papan, dan ~nya simen; 4. lapisan yg di bawah sekali (pd gambar, kain, dll), latar: ~ kain batik pd umumnya ber­warna perang; corak yg terdiri drpd kuntum-kuntum bunga pd ~ yg berwarna gelap; 5. sifat, perangai (yg sudah sebati dgn se­seorang): dia pantang ditegur memang begitu ~nya; 6. pertimbangan (cara, sistem, dll) yg pokok bkn sesuatu, asas, prinsip, teras: Vietnam Selatan mengirim beberapa orang pegawai tentera ke Malaysia utk mempelajari ~-~ perang gerila; apakah ~nya pendapat tuan itu? 7. pendirian yg menjadi asas segala tindakan (sikap, keputusan, dll), polisi: ~ kerajaan; ~ sesebuah parti politik; ~ ekonomi negara; 8. yg menjadi bahagian (faktor) terpenting, asas, pokok: setelah dicapai persetujuan tentang soal-soal ~, baru dibincangkan butir-butirnya; 9. Id memang, sebenarnya: sudah ~ pencuri; 10. kertas dsb yg dipotong mengikut bentuk baju dan di­jadikan asas utk menggunting pakaian;berdasar 1. ada (memakai, mempunyai) dasar: kain songket itu ~ biru; 2. berasas, ber­sandar: ~ keterangan-keterangan yg diterima, memang orang itu bersalah; 3. ark = berdasarkan; berdasarkan berasaskan, bersandarkan, ber­landaskan: tulisan saya itu ~ berita yg tersiar di sebuah akhbar; tuduhan yg ~ bukti-bukti yg nyata;mendasar bersifat dasar atau asas: ke­perluan-keperluan yg paling ~ bagi zaman­nya; mendasari menjadi dasar atau asas kpd: konflik antara Hang Tuah dgn Hang Jebat yg ~ drama ini adalah cukup dramatik; kita akan dapat melihat ideologi yg ~ pe­nu­lisannya; mendasarkan menggunakan (memakai) sbg dasar: perkahwinan harus didasarkan pd cinta dan kasih sayang;pendasaran proses menjadikan sesuatu dasar: situasi masyarakat yg saintifik dibantu oleh ~ sifat-sifat sandiwara. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[da.sar] | داسر

Definisi : 1 bahagian yg di bawah sekali (bkn laut, sungai, botol, kuali dll): Air sungai itu sangat jernih hingga nampak ~nya. 2 asas; panduan (pendapat, falsafah, aturan dll): ~ kerajaan ialah meninggikan taraf ekonomi rakyat Malaysia. ~ Ekonomi Baru dasar yg membuka jalan ke arah penyelesaian masalah ekonomi yg tidak seimbang. 3 lantai: ~ rumah itu dibuat drpd simen. 4 lapisan yg di bawah sekali (pd gambar dll): latar: ~ gambar itu berwarna biru muda. 5 bp memang begitu (perangainya, sifatnya dsb): ~ hidung belang, di mana pun, dia suka mengganggu perempuan. berdasar 1 mempunyai dasar: Selendang itu ~ warna merah jambu. 2 bersandar; berasas: Aduan-aduan itu ~ pd bukti yg nyata. berdasarkan berdasar pd; berasaskan: Laporan itu ~ kejadian-kejadian yg betul-betul berlaku. mendasarkan memakai sbg dasar: Kekuatan sesebuah negeri itu biasanya didasarkan pd kekuatan tenteranya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dasar


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
brinkmanshipnekad-siagaSains PolitikTiadaTindakan mengikuti dasar-dasar yang mempunyai risiko yang tinggi, seperti boleh mengakibatkan peperangan atau kerugian besar, sehingga ke saat paling genting sebelum menarik balik atau memberhentikan dasar tersebut.
operative planrancangan pembedahan; rancangan rawatanPerubatanTiadaRancangan untuk menentukan dasar-dasar pembedahan yang akan dijalankan.
political executivepelaksana politikSejarahTiadaOrang yang ditugaskan untuk melaksanakan dasar-dasar politik yang diputuskan dalam sesuatu parti politik, biasanya ketua negara.
political liberalismliberalisme politikSejarahTiadaSifat yang sederhana dalam mengamalkan dasar-dasar politik dalam menentukan hak untuk merancangkan dan mengawal pemerintahan dalam sesebuah negara.
administrative classkelas pentadbiranSains PolitikTiadaGolongan pegawai kerajaan yang bertugas mengelola dan melaksanakan dasar-dasar kerajaan.
act of the executivetindakan eksekutifSains PolitikTiadaTindakan oleh badan kerajaan yang berkuasa melaksanakan dasar-dasar negara yang telah digubal oleh badan legislatifnya.
administrative autonomyautonomi pentadbiranSains PolitikTiadaKebebasan daripada kuasa atau pengaruh pihak lain dalam urusan menjalankan dasar-dasar pemerintahan, mengelolakan pejabat kerajaan, dan sebagainya.
ground linegarisan muka bumi; talian bumi; garis dasarKesenianTiadaGaris dasar: Garisan dasar dalam lukisan perspektif.
valley bottomdasar lembah; dasar lurahGeografiTiadaTiada
wave basedasar ombak; dasar gelombangGeografiTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas