Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata datang ke dalam

Puisi
 

Gayung gendang pecah balai,
     Kusembah mari raja Cendana;
Kamu dendam datang ke mari,
     Kami tak boleh datang ke sana.


Lihat selanjutnya...(79)

Pantun

SumberPuisi
Kurik Kundi Merah SagaSaja bertiga datang ke padang, Datang ke padang membeli baju; Fasal saja duduk bergendang, Duduk bergendang melepas malu.
Kurik Kundi Merah SagaGayung gendang pecah balai, Kusembah mari raja Cendana; Kamu dendam datang ke mari, Kami tak boleh datang ke sana.
Kurik Kundi Merah SagaPutik pauh dari Pematang, Pijat-pijat dari Patani; Dari jauh tuan datang, Apa hajat datang ke sini.
Kurik Kundi Merah SagaHendak berembun pergi ke pulau, Datang ke pulau pergi ke tanjung; Lagilah hidup kita bergurau, Sudahlah mati bergolek seorang.
Kurik Kundi Merah SagaTekukur terbang ke langit, Datang ke langit merindu dunia; Bunga melur kembangan damit, Sungguh damit harum baunya.
Kurik Kundi Merah SagaDari Perlis pergi ke Sabah, Datang ke Sabah berjalan kaki; Biar mati bertumpah darah, Namun kuundur tidak sekali.
Kurik Kundi Merah SagaOrang Arab pulang ke Jeddah, Datang ke Jeddah menanam sagu; Harap kami bukan mudah, Laksana tebu menjadi kayu.
Kurik Kundi Merah SagaPakai kasut turun ke pasir, Datang ke pasir lalu berjalan; Hati kusut tidak terucir, Ucirlah ucir darimu tuan.
Kurik Kundi Merah SagaOrang Arab berjalan ke tanjung, Datang ke tanjung menjual intan; Jangan diharap berdua pulang, Janji manis ditelan jangan.
Kurik Kundi Merah SagaDari Semantan pergi ke Lundu, Datang ke Lundu berjalan kaki; Apa kena hatiku pilu, Mengenang tuan jauh pergi.
12345678

Kembali ke atas