Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[de.man] | دمن

Definisi : Jw ark demen. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata deman


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
valley feverdeman lembahPerubatanTiadaTiada
carphologykarfologiPerubatanTiadaKeadaan mengutil-ngutil cadar yang dapat dilihat pada pesakit yang deman teruk atau terlalu letih.
scarlet feverdemam marakPerubatanTiadaPenyakit akut, berjangkit dan bercirikan sakit tekak, lidah terinflamasi dan merah, deman, ruam skarlatina dan nadi yang cepat.
print based oralitykelisanan kedua/kelisanan bercetakKesusasteraanTiadaPenurunan cerita-cerita lisan secara bercetak. Contoh: Hikayat Malim Deman.
denguedenggiPerubatanTiadaPenyakit yang disebabkan jangkitan virus denggi yang dibawa oleh nyamuk Aedes. Ciri denggi ialah deman, sakit kepala, sakit sendi dan ruam.
infantile paralysislumpuh bayiPerubatanTiadaPenyakit yang disebabkan oleh organisma virus yang menyerang korda spina dan mengakibatkan inflamasi. Bercirikan deman, sakit tekak, pening dan muntah-muntah di belakang tubuh dan leher. Tanpa rawatan boleh menjadi lumpuh.
Hodgkin�s diseasepenyakit HodgkinPerubatanTiadaSejenis penyakit yang puncanya tidak diketahui, yang dicirikan dengan pembesaran kelenjar limpa, hiperplasia pada tisu limfoid limpa, hati dan organ lain, anemia dan deman. Ciri histologi yang tipikal bagi penyakit ini ialah wujudnya sel Reed-Sternberg. Lihat juga demam Pel-Ebstein.
lipur laralipur laraKesusasteraanTiada1. Cerita tentang istana dan anak-anak raja yang gagah dan tampan yang harus menempuh berbagai dugaan untuk mendapatkan seorang puteri cantik jelita, senjata sakit, ubat penawar dan sakit berakhir dengan kegembiraan. Contoh: Hikayat Malim Deman, Hikayat Awang Sulung Merah Muda dan Jaka Tarub.
formulaic expressionekspresi formulaikKesusasteraanTiadaPengucapan seragam yang terdapat dalam satu-satu peristiwa atau sifat tokoh dalam sesebuah cerita. Contoh: puisi tentang kelahiran wira, kecantikan putera dan puteri raja, gambaran istana dan gambaran ketika rakyat diundang ke istana yang terdapat dalam Hikayat Malim Deman.
homeoarctonpersamaan awal/hemeoarktonKesusasteraanTiadaPengulangan sebuah kata pada awal baris dalam sebuah puisi. Contoh: Yang buta datang berpimpin, Yang buta penghembus lesung, Yang capek datang bertongkat, Yang jauh tolak-tolakan, Yang kecil terambil lintang, Yang kurap mengekor angin, Yang kurap pemikul angin, Yang kurap penghalau ayam, Masing-masing dengan gunanya; Yang pekak leka bertanya, Yang pekak membakar meriam, Yang pekung penjemuran, Yang pendek tinjau-meninjau. [Hikayat Malim Deman, Fajar Bakti 1963 hlm. 12]
12

Kembali ke atas