Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[de.ngan] | دڠن

Definisi : 1. (ber)serta, bersama, disertai (oleh), ditemani (oleh): saya pergi menonton wayang ~ adik saya; seorang tua ~ anaknya sekali telah mati terbunuh; 2. kata yg digunakan utk menunjukkan cara sesuatu itu dilakukan (dicapai dll) atau alat dsb yg digunakan: Ahmad membelah durian ~ parang; kerja ini dapat diselesaikan ~ kerjasama yg erat drpd semua pihak; me­nambah ilmu pengetahuan ~ membaca; 3. melawan, menentang: bergaduh ~ adiknya; berperang ~ musuh; 4. kata yg menunjukkan atau menyatakan keadaan (gaya dsb): Ahmad menerima hadiah itu ~ terketar-ketar; men­jerit ~ sekuat hati; menghadapi masalah ~ tenang; 5. oleh, kerana, atas; ~ nama Allah atas nama Allah; ~ yg demikian oleh yg demikian; 6. kata utk menyatakan hubungan kesesuaian (ke­cocokan, keselarasan, dsb): tindakan yg diambil sesuai ~ keadaan; sependapat ~ saya; 7. kata yg menjelaskan sesuatu perolehan (pencapaian dsb): ramai pelajar yg lulus ~ mendapat gred dua; 8. kata yg menunjukkan tumpuan sesuatu perbuatan (sikap, pernyataan, dll): Sukor akan ber­bincang ~ dia sebelum membuat keputusan; barangkali demikian juga halnya ~ cerpen-cerpen di dlm Rintisan; 9. bp pada: ~ dia semua boleh. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[de.ngan] | دڠن

Definisi : 1. sl sahabat, kawan, teman; 2. Mn, sl hamba, sahaya: Datuk Bendahara itu banyak sungguh ~nya; 3. sl saya, aku. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[de.ngan] | دڠن

Definisi : 1 bersama; berserta: Bapanya mengambil parang ~ cangkul lalu pergi ke kebun. 2 memakai atau menggunakan (sesuatu alat): Dia membelah kayu ~ kapak. 3 kata yg menunjukkan atau menyatakan keadaan dll: Ali menerima berita itu ~ sedih dan pilu. Dia lulus ~ mendapat markah tertinggi. 4 oleh; kerana; atas: ~ yg demikian, barulah ia mahu pergi ke sekolah. 5 sama; serupa: Dia sependapat ~ saya. 6 melawan; menentang: Askar-askar itu berperang ~ musuh. Ali bergaduh ~ Ahmad. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dengan

Puisi
 

Soldadu bercampur dengan lokan,
     Rambutan bercampur dengan pulasan;
Kera lotong tak lalu makan,
     Tupai membawa diri di dahan.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Air tuba dibalas dengan air susu.

Bermaksud :

Kejahatan dibalas dengan kebaikan. (Bandingkan dengan: Air susu dibalas dengan air tuba).

 

Lihat selanjutnya...(745)

85

You can catch more flies with honey than with vinegar

Untuk menangani kerenah manusia, cara yang lembut atau berbuat baik lebih berkesan daripada cara yang kasar. (Peribahasa ini kadang kala digunakan untuk menyarankan supaya seseorang itu mengampu)

Sembelih ayam dengan pisau, sembelih orang dengan kapas

If you want some secret tips, do not be rude to her. A polite approach is more effective than rudeness and even at times you have to be ingratiating. Take it from me, you can catch more flies with honey than with vinegar.

Jika awak mahu mencungkil petua rahsia, janganlah bersikap biadap terhadapnya. Cara yang penuh sopan santun lebih berkesan meskipun kadang kala awak terpaksa mengampunya. Percayalah cakap saya, sembelih ayam dengan pisau, sembelih orang dengan kapas.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(197)

Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
handoh[hAn.doh]kata kerjamemukul kuat dengan tangan atau dengan menggunakan sesuatuAbu lekaih-lekaih lari bila bapak dia nak handoh dengan tongkoi kayu.[A.bu l«.kAC.l«.kAC lA.Òi bi.lA bA.pA di.jA nA hAn.doh d«.NAn toN.koj kA.ju]Abu cepat-cepat lari bila bapanya hendak pukulnya dengan batang kayu.
   2. berkenaan dengan bercakap banyak dengan nada suara yang tinggi berkenaan perempuanSora mami tu merancang, sakit telinga aku.[s.ÒA mA.mi tu m«.ÒAn.tSAN sA.kit t«.li.NA A.ku]Suara mami itu tinggi, sakit telinga saya.
   2. berkenaan dengan kesan yang panjang pada badan, betis, punggung akibat dipukul dengan sesuatu seperti rotan, tali pinggang dan lain-lain; bebalok.Dia kena pukoi dengan ekoq pari sampai baloq.[di.jA k«.nA pu.koj d«.NAn E.ko)Ö pA.Òi sAm.pAj bA.l)Ö]Dia kena pukul dengan ekor pari sampai berkesan.
rap[ÒAp]kata adjektifberkenaan dengan seseorang atau haiwan yang rapat atau manja dengan seseorangDalam banyak-banyak anak yang sorang ni rap dengan tukang masak.[dA.lAm bA.øA/.bA.øA/ A.nA/ jAN s.ÒAN ni ÒAp d«.NAn tu.kAN mA.sA/]Ramai-ramai anak yang seorang ini rapat dengan pembantu rumah.
tok[to]kata namanenekDulu tok dok dengan kami, la ni tok dok dengan Mak Tam.[du.lu to do d«.NAn kA.mi lA ni to do d«.NAn mA tAm]Dulu nenek tinggal dengan kami, sekarang nenek tinggal dengan Mak Tam.
perembang[p«.Ò«m.bAN]kata kerja1. memerhati dengan penuh minat dengan sesuatu tujuan dalam jangka masa yang agak lamaLagi anak dara tu tak habeh sidai kaen dia dok asek perembang.[lA.gi A.nA dA.ÒA tu tA hA.beh si.dAj kAen di.jA do A.se p«.Ò«m.bAN]Selagi anak dara itu belum selesai menyidai pakaian dia asyik perembang.
   3. berkenaan dengan seseorang atau haiwan yang berlari dengan pantas disebabkan oleh sesuatu (seperti terkejut, dikejar dan lain-lain lagi).Dia lari bejabu bila kena ligan dengan anjin.[di.jA lA.ÒI b«.dZA.bu bi.lA k«.nA li.gAn d«.NAn An.dZin]Dia berlari pantas apabila dikejar anjing.
   2. menudung sesuatu dengan sesuatu yang lainPekap laok dengan tudong sangai.[p«.kAp lAo/ d«.NAn tu.doN sA.NAj]Tudung lauk dengan tudung saji.
kokak[k.kA/]kata kerjamenggigit sesuatu yang keras dan rapuh dengan cara membuka mulut dengan luas.Jambu tu besar sangat, tak buleh nak kokak.[dZAm.bu tu b«.sA)Ö sA.NA­t tA/ bu.leh nA/ k.kA/]Jambu itu sangat besar, susah hendak menggigitnya.
pulot panggang[pu.lut pAN.gAN] sejenis. makanan daripada pulut yang dimasak dengan santan, dibungkus dengan daun pisang   
12345678910...

Kembali ke atas