Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[de.ngan] | دڠن

Definisi : 1. (ber)serta, bersama, disertai (oleh), ditemani (oleh): saya pergi menonton wayang ~ adik saya; seorang tua ~ anaknya sekali telah mati terbunuh; 2. kata yg digunakan utk menunjukkan cara sesuatu itu dilakukan (dicapai dll) atau alat dsb yg digunakan: Ahmad membelah durian ~ parang; kerja ini dapat diselesaikan ~ kerjasama yg erat drpd semua pihak; me­nambah ilmu pengetahuan ~ membaca; 3. melawan, menentang: bergaduh ~ adiknya; berperang ~ musuh; 4. kata yg menunjukkan atau menyatakan keadaan (gaya dsb): Ahmad menerima hadiah itu ~ terketar-ketar; men­jerit ~ sekuat hati; menghadapi masalah ~ tenang; 5. oleh, kerana, atas; ~ nama Allah atas nama Allah; ~ yg demikian oleh yg demikian; 6. kata utk menyatakan hubungan kesesuaian (ke­cocokan, keselarasan, dsb): tindakan yg diambil sesuai ~ keadaan; sependapat ~ saya; 7. kata yg menjelaskan sesuatu perolehan (pencapaian dsb): ramai pelajar yg lulus ~ mendapat gred dua; 8. kata yg menunjukkan tumpuan sesuatu perbuatan (sikap, pernyataan, dll): Sukor akan ber­bincang ~ dia sebelum membuat keputusan; barangkali demikian juga halnya ~ cerpen-cerpen di dlm Rintisan; 9. bp pada: ~ dia semua boleh. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[de.ngan] | دڠن

Definisi : 1. sl sahabat, kawan, teman; 2. Mn, sl hamba, sahaya: Datuk Bendahara itu banyak sungguh ~nya; 3. sl saya, aku. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[de.ngan] | دڠن

Definisi : 1 bersama; berserta: Bapanya mengambil parang ~ cangkul lalu pergi ke kebun. 2 memakai atau menggunakan (sesuatu alat): Dia membelah kayu ~ kapak. 3 kata yg menunjukkan atau menyatakan keadaan dll: Ali menerima berita itu ~ sedih dan pilu. Dia lulus ~ mendapat markah tertinggi. 4 oleh; kerana; atas: ~ yg demikian, barulah ia mahu pergi ke sekolah. 5 sama; serupa: Dia sependapat ~ saya. 6 melawan; menentang: Askar-askar itu berperang ~ musuh. Ali bergaduh ~ Ahmad. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dengan

Puisi
 

Soldadu bercampur dengan lokan,
     Rambutan bercampur dengan pulasan;
Kera lotong tak lalu makan,
     Tupai membawa diri di dahan.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Air tuba dibalas dengan air susu.

Bermaksud :

Kejahatan dibalas dengan kebaikan. (Bandingkan dengan: Air susu dibalas dengan air tuba).

 

Lihat selanjutnya...(745)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
handoh[hAn.doh]kata kerjamemukul kuat dengan tangan atau dengan menggunakan sesuatuAbu lekaih-lekaih lari bila bapak dia nak handoh dengan tongkoi kayu.[A.bu l«.kAC.l«.kAC lA.Òi bi.lA bA.pA di.jA nA hAn.doh d«.NAn toN.koj kA.ju]Abu cepat-cepat lari bila bapanya hendak pukulnya dengan batang kayu.
   2. berkenaan dengan bercakap banyak dengan nada suara yang tinggi berkenaan perempuanSora mami tu merancang, sakit telinga aku.[s.ÒA mA.mi tu m«.ÒAn.tSAN sA.kit t«.li.NA A.ku]Suara mami itu tinggi, sakit telinga saya.
   2. berkenaan dengan kesan yang panjang pada badan, betis, punggung akibat dipukul dengan sesuatu seperti rotan, tali pinggang dan lain-lain; bebalok.Dia kena pukoi dengan ekoq pari sampai baloq.[di.jA k«.nA pu.koj d«.NAn E.ko)Ö pA.Òi sAm.pAj bA.l)Ö]Dia kena pukul dengan ekor pari sampai berkesan.
rap[ÒAp]kata adjektifberkenaan dengan seseorang atau haiwan yang rapat atau manja dengan seseorangDalam banyak-banyak anak yang sorang ni rap dengan tukang masak.[dA.lAm bA.øA/.bA.øA/ A.nA/ jAN s.ÒAN ni ÒAp d«.NAn tu.kAN mA.sA/]Ramai-ramai anak yang seorang ini rapat dengan pembantu rumah.
tok[to]kata namanenekDulu tok dok dengan kami, la ni tok dok dengan Mak Tam.[du.lu to do d«.NAn kA.mi lA ni to do d«.NAn mA tAm]Dulu nenek tinggal dengan kami, sekarang nenek tinggal dengan Mak Tam.
perembang[p«.Ò«m.bAN]kata kerja1. memerhati dengan penuh minat dengan sesuatu tujuan dalam jangka masa yang agak lamaLagi anak dara tu tak habeh sidai kaen dia dok asek perembang.[lA.gi A.nA dA.ÒA tu tA hA.beh si.dAj kAen di.jA do A.se p«.Ò«m.bAN]Selagi anak dara itu belum selesai menyidai pakaian dia asyik perembang.
   3. berkenaan dengan seseorang atau haiwan yang berlari dengan pantas disebabkan oleh sesuatu (seperti terkejut, dikejar dan lain-lain lagi).Dia lari bejabu bila kena ligan dengan anjin.[di.jA lA.ÒI b«.dZA.bu bi.lA k«.nA li.gAn d«.NAn An.dZin]Dia berlari pantas apabila dikejar anjing.
   2. menudung sesuatu dengan sesuatu yang lainPekap laok dengan tudong sangai.[p«.kAp lAo/ d«.NAn tu.doN sA.NAj]Tudung lauk dengan tudung saji.
kokak[k.kA/]kata kerjamenggigit sesuatu yang keras dan rapuh dengan cara membuka mulut dengan luas.Jambu tu besar sangat, tak buleh nak kokak.[dZAm.bu tu b«.sA)Ö sA.NA­t tA/ bu.leh nA/ k.kA/]Jambu itu sangat besar, susah hendak menggigitnya.
pulot panggang[pu.lut pAN.gAN] sejenis. makanan daripada pulut yang dimasak dengan santan, dibungkus dengan daun pisang   
12345678910...

Kembali ke atas