Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
niat (kata nama)
1. Bersinonim dengan maksud: tujuan, ingat di hati, hajat, hasrat, kemahuan, keinginan, kehendak, cita-cita, fikiran, harapan, jangkaan, cadangan, nazar,

2. Bersinonim dengan janji dalam hati: kaul, nazar, tekad, ikrar, azam,

Kata Terbitan : berniat, berniat-niat, meniatkan, terniat,

Puisi
 

Niat menumpang di gunung api,
     Ambil gemala di mulut naga;
Sudah dapat kehendak hati,
     Malam ini saya berjaga.


Lihat selanjutnya...(25)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
culpable homicidepematian salahKriminologiKeadilan JenayahPerbuatan atau membiarkan seseorang yang sakit atau cedera tanpa rawatan yang menyalahi undang-undang, yang menyebabkan kematian dengan niat atau menyebabkan kecederaan yang memungkinkan kematian dengan niat, atau dengan pengetahuan bahawa tindakannya akan menyebabkan kematian.
intentionallydengan niatUndang-undangTiadaTiada
acceptsmenyetujui terimaUndang-undangTiadaMenerima dengan niat bersetuju.
vishingpenipuan panggilanTeknologi MaklumatTiadaCubaan dengan niat jahat melalui panggilan telefon untuk mengekstrak data daripada pengguna, organisasi atau perniagaan tertentu bagi pencurian identiti dan jenayah siber yang berkaitan.
smishingpenipuan SMSTeknologi MaklumatTiadaCubaan dengan niat jahat melalui sistem mesej singkat untuk mengekstrak data daripada pengguna, organisasi atau perniagaan tertentu bagi pencurian identiti dan jenayah siber yang berkaitan.
incendiary firespembakaran sabotajPerhutananTiadaPerbuatan membakar hutan dengan niat yang jahat dan melanggar undang-undang.
Zoombombingpencerobohan ZoomTeknologi Maklumat dan KomunikasiTiadaPencerobohan dengan niat mengganggu, kebiasaannya oleh golongan hasut maya di Internet terhadap panggilan persidangan video Zoom.
waqf prayerwakifEkonomiEkonomi IslamIndividu yang mewakafkan hartanya dengan niat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Pewakaf mendapat pahala selagi harta itu menghasilkan manfaat dan kebajikan kerana wakaf merupakan salah satu bentuk sedekah. Amalan wakaf hukumnya sunat tetapi menjadi wajib apabila pewakaf melakukannya berdasarkan nazar tertentu. Kebanyakan ulama meletakkan lima syarat untuk seseorang itu sah menjadi pewakaf, iaitu berakal, baligh, merdeka, berkelayakan menguruskan harta dan tanpa paksaan untuk mewakaf. Sinonim pewakaf.
الجرح عمدmencederakan secara sengajaAgama IslamFiqhMencederakan seseorang dengan niat disebabkan ada permusuhan.
قتل عمدpembunuhan sengajaAgama IslamFiqhPembunuhan yang dilakukan dengan niat membunuh dan menggunakan alat yang pada kebiasaannya boleh membunuh.
123456

Kembali ke atas