Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dialog;


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
prompter's copynaskah pembisikKesusasteraanTiadaNaskhah yang digunakan oleh pembisik untuk membantu mengingatkan dialog-dialog para pelakon ketika persembahan sesebuah drama sedang berlangsung.
actorpelakonKomunikasiTiadaOrang yang muncul dalam persembahan di layar perak, televisyen, radio, pentas dan sebagainya yang melakonkan watak-watak tertentu mengikut ketetapan skrip atau arahan daripada pengarah dengan menggunakan dialog-dialog dan pergerakan yang dirancang.
man-machine dialogdialog manusia-mesinKomputerTiadaTiada
dialog systemsistem dialogKomputerTiadaTiada
dialog boxkotak dialogPendidikanTiadaKomponen skrin yang membolehkan pengguna membuat pertanyaan atau mendapatkan maklumat tentang sesuatu sistem.
dialoguedialogKesusasteraanTiadaPerbualan, perbahasan atau perbincangan antara watak dengan watak yang lain dalam sesuatu karya sastera. Contohnya, dalam drama dan teater. Dialog merupakan aspek penting untuk mengungkapkan perwatakan dan menggerakkan plot dalam sesebuah drama, fiksyen atau dalam sesetengah puisi naratif seperti balada. Contoh dialog dalam drama ialah dialog antara Socrates dengan anak muridnya dalam karya Plato berjudul Dialogues. Contoh karya dialog dalam sastera Arab ialah Ya Ibn Adam: Hiwar bayn Rajulayn oleh Mikha�il Na�imah, dan dalam sastera Parsi ialah Khayma-yi Shabbazi oleh Sadiq Chubak.
dramatik pausehentian dramatikKomunikasiTiadaTeknik pengucapan yang dilakukan dengan menghentikan dialog untuk sementara waktu bagi menegaskan makna dialog dan emosinya sebelum menyambungkan dialog seterusnya. Hentian ini boleh berlaku beberapa kali dalam satu dialog. Teknik ini mampu meningkatkan kesan dramatik dalam sesuatu adegan.
one-linerdialog sebarisKesenianDrama dan TeaterDialog yang diucapkan secara ringkas. Dialog ini diucapkan sebaris oleh watak dan tujuannya adalah untuk menimbulkan kesan lucu.
curtain linedialog penutupKesenianDrama dan TeaterDialog yang diucapkan oleh watak yang memberikan kesimpulan kepada keseluruhan cerita sesebuah drama. Dialog ini biasanya diucapkan pada penghujung atau pada detik-detik sebelum berakhirnya sesebuah drama.
dubbing scriptskrip lakabanKomunikasiTiadaSkrip yang mengandungi dialog terjemahan daripada dialog asli pada filem. Skrip ini mengandungi penceritaan yang akan dirakamkan untuk memadukan suara dengan gambar pada filem.
12345678910...

Kembali ke atas