Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[di.sén.te.ri] | ديسينتري

Definisi : (disénteri) sj penyakit yg dicirikan oleh cirit-birit, biasanya keluar lendir dan darah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[di.sén.te.ri] | ديسينتري

Definisi : /disénteri/ penyakit berak (cirit) darah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata disenteri


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
amebic dysentery)disenteri amebaPerubatanTiadaDisenteri yang disebabkan oleh serangan Entamoeba histolytica ke atas mukosa usus besar, yang mengakibatkan pengulserannya. Sin: kolitis ameba
bacillary dysenterydisenteri basilusPerubatanTiadaDisenteri yang berjangkit yang disebabkan oleh bakteria genus Shigella. Antara gejalanya termasuklah kesakitan usus, tenesmus, cirit-birit yang bercampur lendir dan darah, dan sedikit banyak toksemia.
dysenterydisenteriHerbaFitoterapiPenyakit yang biasanya disebabkan oleh jangkitan patogen. Disenteri dicirikan oleh cirit-birit yang teruk berserta lendir dan darah.
dysenterydisenteriPerubatanTiadaPenyakit yang dicirikan oleh pembuangan najis bercampur dengan darah merah. Penyakit ini biasanya disebabkan jangkitan pada usus besar dan rektum.
dysenterydisenteriPerubatanTiadaPelbagai bentuk gangguan pada usus yang ditandai dengan inflamasi, terutama inflamasi kolon. Antara gejalanya termasuklah kesakitan pada abdomen dan kekerapan buang air besar yang mengandungi darah dan mukus. Antara agen-agen penyebab ialah bahan rengsaan, bakteria, atau cacing parasit.
lamb dysenterydisenteri anak bebiriVeterinarTiadaTiada
vibrionic dysenterydisenteri vibrioVeterinarTiadaTiada
winter dysentrydisenteri musim sejukVeterinarTiadaTiada
swine dysenterydisenteri babiVeterinarTiadaTiada
amoebic dysenterydisenteri amebaVeterinarTiadaSejenis jangkitan usus yang disebabkan oleh ameba Entamoeba histolytica, yang ditandai dengan diarea yang parah dan kadang kala perdarahan.
123

Kembali ke atas