Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[dok.trin] | دوکترين

Definisi : prinsip atau kepercayaan yg dianggap benar dan satu-satunya yg dapat diterima: ~ Monroe; ~ Karl Marx; mendoktrinkan menerapkan atau me­na­nam­kan sesuatu doktrin (utk dijadikan pe­gangan): fakta yg sama dinyatakan oleh Ajikik pd zaman Jepun utk ~ drama demi kepentingan strategi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[dok.trin] | دوکترين

Definisi : ajaran (bkn agama, sesuatu ilmu dll) yg dianut atau yg dijadikan pegangan: ~ Karl Marx. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata doktrin


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Nixon Doctrine (Guam Doctrine)Doktrin Nixon (Doktrin Guam)Sains PolitikTiadaTiada
doctrine of separation of powersdoktrin pengasingan kuasa/doktrin pemisahan kuasaSains PolitikPolitik PerbandinganTiada
esoteric doctrinedoktrin esoterikSejarahTiadaDoktrin yang berpegang bahawa sesuatu ilmu atau bidang itu khas untuk suatu golongan sahaja seperti doktrin esoterik golongan stoik atau persaudaraan Pythagorean.
administrative doctrinedoktrin pentadbiranPentadbiranPentadbiran Awam

Prinsip atau panduan yang menjadi pegangan bagi seseorang pentadbir atau sesebuah organisasi dalam mengendalikan hal ehwal pengurusan dan pentadbiran. Doktrin pentadbiran menetapkan kaedah dan tatacara sesebuah organisasi itu harus ditadbir berpandukan kepada sistem terkhusus tentang pembahagian kuasa, pelaksanaan bidang tugas, pemberian arahan, penyelarasan, keseragaman dan sebagainya. Contohnya, Doktrin Pengasingan Kuasa menjadi panduan dan landasan kepada Badan Eksekutif, Kehakiman dan Perundangan di Malaysia tentang pembahagian dan pengasingan kuasa.

doctrinal poempuisi doktrinKesusasteraanTiadaPuisi yang memiliki ciri-ciri doktrin.
doctrinal commitmentpenglibatan doktrinSejarahTiadaKeadaan yang condong kepada penglibatan sepenuhnya dalam pengajaran dan penyebaran doktrin.
physiocracyfisiokrasiSejarahTiadaKerajaan yang mengamalkan prinsip atau doktrin atau sistem fisiokratik yang mendasarkan doktrin politik dan ekonomi kepada supremasi atau keutamaan peraturan natural iaitu kekayaan serta kemakmuran umum atau rakyat yang menggerakkan masyarakat industri.
real-bill doctrinedoktrin bil benarEkonomiTiadaTeori yang mengatakan semua pinjaman perniagaan oleh institusi kewangan perlu bersifat jangka pendek dan cair sendiri. Jumlah kredit yang diberi adalah berdasarkan nilai barang yang sedang diproses. Jika doktrin ini dipatuhi, pembayaran bagi setiap urus niaga ekonomi akan berkembang atau menguncup mengikut jumlah barang dikeluarkan. Dengan ini pertumbuhan penawaran wang adalah selari dengan pertumbuhan output, dan inflasi dapat dielakkan. Lihat juga cair sendiri.
Monroe DoctrineDoktrin MonroeSains PolitikHubungan AntarabangsaPrinsip dasar luar Amerika Syarikat yang dinyatakan oleh Presiden James Monroe dalam perutusannya kepada Kongres Amerika Syarikat pada 2 Disember 1823. Prinsip ini merupakan pendirian Amerika Syarikat yang tidak akan campur tangan dalam hal ehwal Eropah dan menyeru supaya negara Eropah tidak campur tangan dalam hal ehwal negara di benua Amerika. Sebarang usaha oleh pihak Eropah untuk menjajah semula negara di benua Amerika seperti di Amerika Tengah dan Amerika Selatan dianggap berbahaya kepada keselamatan dan keamanan Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, doktrin ini kemudiannya telah digunakan untuk menjustifikasikan imperialisme Amerika Syarikat di Hemisfera Barat.
platonismplatonismeKesusasteraanTiadaDoktrin dan fahaman idealistik yang berasal daripada dialog Plato, ahli falsafah Yunani. Socrates merupakan watak utama dalam sebahagian besar dialog ini. Diketahui umum bahawa Plato tidak mementingkan peranan penyair dan mengatakan fikiran mereka menyeleweng dan mengganggu fikiran rasional. Malah, dalam karyanya berjudul Republic, beliau menyatakan bahawa penyair harus dibuang dari negara ideal. Namun, beberapa aspek Plationisme dianggap penting dan terserap luas dalam kesusasteraan Barat. Dalam karya berjudul Republic (Buku VIII), terdapat imej gua Plato yang terkenal. Menurut Platonisme, dunia zahir merupakan dunia yang hanya wujud dalam perasaan dan tanggapan manusia sahaja. Sebaliknya, idea atau bentuk adalah realiti yang sebenar, abadi dan transenden. Dalam karya berjudul Dialogues, Plato berulang kali menggesa manusia mencari dan mengungkapkan idea keadilan, cinta, keberanian, persahabatan, dan akhlak mulia. Plato menegaskan bahawa objek zahir hanyalah tiruan dan wakil daripada idea tentang objek tersebut yang kekal abadi. Maka, hanya idea yang dapat membekalkan ilmu pengetahuan sebenar kepada manusia. Doktrin ini merupakan asas kepada keseluruhan aliran falsafah yang dikenali sebagai Platonisme dan Neoplatonisme. Platonisme cukup berpengaruh di Barat hingga mempesonakan beberapa penyair besar, terutamanya Percy Bysse Shelley yang sentiasa merujuk kepada dunia unggul yang melangkaui dunia harian. Platonisme turut mempengaruhi Spenser, Ralph Waldo Emerson, dan Willian Wordsworth. Bagi pengikut Plato dan Platonisme, keindahan dunia adalah bayangan kepada keindahan lain yang abadi dan sempurna. Idea inilah yang menimbulkan konsep cinta platonik. Bagi seorang kekasih menurut Platonik, pemujaan keindahan fizikal kekasihnya memulakan suatu pergerakan menaik yang menuju kepda keindahan ideal di peringkat kejiwaan dan berakhir dengan visi suci yang penuh dengan rahmat Tuhan. Konsep ini meresapi puisi cinta Zaman Pertengahan dan Zaman Pembaharuan. Konsep ini turut menyatakan situasi yang sesuai untuk cinta erotik dalam agama Kristian. Kini, ungkapan cinta platonik lebih popular sebagai cinta tanpa seks. Hal ini menjatuhkan dan menurunkan makna asal definisi falsafah dan tatalaku yang serius. Lihat juga gua Plato.
12345678910...

Kembali ke atas