Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[do.ku.men.ta.ri] | دوکومنتاري

Definisi : tayangan (filem, televisyen) atau acara radio yg memaparkan (men­ce­ritakan) maklumat (fakta) sebenar tentang sesuatu (perkara, subjek, dll): filem ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[do.ku.men.ta.ri] | دوکومنتاري

Definisi : /dokuméntari/ tayangan (filem, televisyen) atau acara radio yg memaparkan maklumat atau fakta ttg sesuatu perkara, peristiwa dsb: filem ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dokumentari


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
documentary dramadrama dokumentariKesusasteraanTiadaDrama yang bersifat propaganda dan didaktik. Isi atau bahan kandungannya ialah peristiwa sejarah yang baharu berlaku atau bukti dokumentari yang diperoleh daripada surat khabar, laporan, arkib, sejarah rasmi, diari dan jurnal. Drama dokumentari bermula di Jerman pada tahun 1960-an. Kemudian, kaedah dan gaya persembahan drama ini ditiru oleh dramatis Amerika dan dramatis negara lain. Namun bentuk drama ini mula merosot pada awal dekad 1970-an. Antara contoh drama dokumentari ialah The Deputy (1963) oleh Rolf Hochhuth. Contoh tempatan ialah drama bertajuk 1984 oleh Kee Thuan Chye.
documentarydokumentariKomunikasiTiadaTiada
documentarydokumentariPendidikanTiadaFilem tentang peristiwa, kegiatan dan sebagainya yang lazimnya benar-benar berlaku.
documentarydokumentariKomunikasiTiadaTiada
documentarydokumentariPerpustakaanTiadaTiada
documentary photographyfotografi dokumentariKomunikasi MassaTiadaTiada
documentary filmfilem dokumentariPendidikanTiadaFilem tentang peristiwa, kegiatan dan sebagainya yang lazimnya benar-benar berlaku.
documentary filmfilem dokumentariKomunikasiTiadaTiada
documentary methodkaedah dokumentariKomunikasiTiadaKaedah penyelidikan komunikasi yang menggunakan bahan-bahan bertulis dan rakaman sebagai sumber data.
documentary analysisanalisis dokumentariPendidikanTiadaAnalisis kandungan dokumen secara sistematik untuk menyiasat topik atau tema tertentu.
12

Kembali ke atas