Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[dol.drum] | دولدروم

Definisi : (Geog) zon angin tenang yg ber­hampiran dgn khatulistiwa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata doldrum


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
doldrumdoldrumGeografiTiadaZon angin baratan yang lemah/tenang pada latitud khatulistiwa biasanya di kawasan lautan. Ia bergerak beberapa darjah Utara dan Selatan Khatulistiwa mengikut musim.
doldrumdoldrumGeografiTiadaTiada
doldrumsdoldrumSainsHidrometeorologiPalung khatulistiwa yang merujuk khusus pada sifat angin yang lemah dan tidak tentu arah.
doldrumsdoldrumMeteorologiMeteorologi PerhubunganPalung khatulistiwa yang mempunyai sifat angin yang lemah dan arahnya berubah-ubah.
equatorial calmtenangan khatulistiwaSainsHidrometeorologiSama dengan doldrum.
equatorial belt of low pressurekawasan tekanan rendah khatulistiwaGeografiTiadaKawasan tekanan rendah yang meliputi zon doldrum dan zon pertembungan antara tropika di khatulistiwa.
clam beltjalur tenangMeteorologiMeteorologi PerhubunganJalur latitud yang berangin silir, dan arah anginnya berubah-ubah. Jalur tenang utama terdapat di latitud kuda (tenang Sartan dn tenang Jadi) dan doldrum.
equatorial airudara khatulistiwaSainsHidrometeorologiJisim udara di dalam edaran latitud rendah khatulistiwa. Udara ini berasal daripada antisiklon subtropika, dan umumnya menjadi lengas dan tak stabil apabila ia tergenang di dalam kawasan doldrum.
equatorial airudara khatulistiwaMeteorologiMeteorologi PerhubunganJisim udara di dalam edaran latitud rendah khatulistiwa. Udara ini berasal daripada antisiklon subtropika dan umumnya menjadi lengas dan tak stabil apabila ia tergenang di dalam kawasan doldrum.
equatorial troughpalung khatulistiwaMeteorologiMeteorologi PerhubunganPalung tekanan rendah yang dangkal, umumnya berada di khatulistiwa dan sekitarnya, dan menandakan zon tumpuan udara yang bergerak ke khatulistiwa dari antisiklon subtropika salah satu hemisfera. Palung khatulistiwa di atas lautan berada di dalam jalur doldrum dan bergerak ke utara dan selatan mengikut arah matahari dengan masa susul selama satu atau dua bulan. Akan tetapi, palung ini tidak merupakan corak tetap carta sinoptik di semua longitud pada semua masa sepanjang tahun; khususnya, palung ini biasanya tidak wujud di kawasan daratan di hemisfera utara musim panas.
12

Kembali ke atas