Maklumat Kata

Kamus Bahasa InggerisDefinisi : lie ~, (fig.) terpendam: feelings that had lain ~ for years, perasaan yg terpendam bertahun-tahun lamanya. (Kamus Inggeris-Melayu Dewan)


Definisi : adj 1. (biol) dorman: plants that are ~ during the winter, tumbuh-tumbuhan yg dorman semasa musim sejuk; 2. (of volcano) pendam; (Kamus Inggeris-Melayu Dewan)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dormant


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Saya perlu mendapatkan terjemahan yang paling tepat dan sesuai untuk perkataan "dormant claim". Ia diperlukan untuk penerbitan ilmiah. Setelah bertanya kepada beberapa orang rakan sekerja, mereka menyatakan "tuntutan terpendam" dan "tuntutan pasif" sebagai tidak sesuai dan kelihatan pelik maksudnya. Mohon bantuan pihak DBP untuk memberikan terjemahan yang paling tepat.Kami mencadangkan "dormant claim" diterjemahkan sebagai "tuntutan terbiar", "tuntutan tidak aktif", "tuntutan tertangguh" atau "tuntutan tersembunyi". Untuk makluman, istilah ini juga boleh diterjemahkan sebagai "tuntutan dorman" kerana terdapat istilah "akaun dorman" (dormant account) dalam Bidang Perbankan. (Rujukan: Daftar Istilah Industri Perkhidmatan Kewangan)Istilah10.11.2020

Kembali ke atas