Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[du.ka] | دوک

Definisi : (perasaan hati yg) susah atau sedih, dukacita: jangan dibiarkan hati tersadung ~, jangan fikiran dipersusah; ~ lara = ~ nestapa susah (sedih) hati yg amat sangat; berduka = ~ hati bersusah atau bersedih hati, berdukacita: dunia ini dijadikan Tuhan bukanlah tempat orang ~; dia sentiasa ~ hati sejak kematian kekasihnya; berdukakan sl berduka kerana (akan), ber­sedih (bersusah) hati kerana (akan), men­derita (menahan) duka: mana ~ negeri di­timpa kemalangan dan mana pula ber­sedihkan permaisuri yg sedang gering; mendukakan menyebabkan timbul rasa duka, menyedihkan (menyusahkan hati, men­dukacitakan: sikap angkuh Ahmad terhadap orang tua itu sungguh ~ hati ibunya; kedukaan 1. perihal (sesuatu) yg men­dukakan, kesedihan, kesusahan hati, ke­dukacitaan: pd pemandangan patik ada juga sesuatu ~ tuanku; 2. ark dlm perkabungan, dlm kesedihan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[du.ka] | دوک

Definisi : (perasaan) susah hati; sedih hati: Suka dan ~ itu sudah menjadi kebiasaan. berduka, = ~ hati bersusah hati; bersedih (hati): Sejak anaknya meninggal dunia, ia ~ saja. mendukakan menyebabkan (menimbulkan) rasa duka; menyedihkan hati; menyusahkan hati: Yg ~ hatinya ialah anak sulungnya tidak pernah menziarahinya. kedukaan keadaan duka (susah hati): Dia dpt mengatasi ~nya dgn melupakan peristiwa pahit itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata duka

Puisi
 

Sirih puan depan tangga,
     Menyambung datang orang marhaban;
Tanya puan dijawab duka,
     Bunga di jambangan telah kepunyaan.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Berat sama dipikul,
     ringan sama dijinjing.

Bermaksud :

Suka duka sama-sama ditanggung.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
plaintsajak dukaKesusasteraanPuisiPuisi yang mengandungi nada dan unsur-unsur kesedihan atau kedukaan akibat sesuatu kejadian atau peristiwa yang mengharukan. Umpamanya kemalangan yang dahsyat, peperangan dan juga kematian. Contohnya, puisi "Bunga Popi" dalam kumpulan Gelombang karya Usman Awang.
pleasure-pain principleprinsip suka dukaSosiologiTiadaTiada
monodymonodiKesusasteraanTiada2. Sajak duka ynag disampaikan oleh seorang peratap untuk menyatakan rasa kedukacitaannya sendiri.
dirgeIagu ratapKesusasteraanPuisiPuisi yang mengungkapkan rasa sedih atau duka terutama yang berhubung d ngan peristiwa kematian orang kenamaan. Contohnya, puisi "Bintang di Langit Zaman" karya Usman Awang di bawah. Kematian! Kemafom dari suatu kehidupan yang mulia yang telah ditinggalkan, jadilah ia ukiran kenangan bahawa di tanah ini seorang daripada lelaki berani yang berdiri menjunjung keyakinan, dan berkata Islam tidak pernah takut kepada apa saja laksana dirinya dalam cahaya kebenaran yang dipeluknya.
complaint versesajak ratapanKesusasteraanPuisiPuisi yang membawa persoalan dan perasaan duka, sedih, pilu, muram, murung dan scndu. Puisi ini mencitrakan sesuatu peristiwa atau tragedi, umpamanya kematian seseorang tokoh, pembesar dan pemimpin yang dihormati dan disanjungi. Contohnya, puisi "Bintang di Langit Zaman" dalam kumpulan Duri dan Api karya Usman Awang.
real-life dramadrama hidupKomunikasiTiadaDrama tentang kehidupan sebenar manusia yang dipenuhi dengan kisah suka duka dan sebagainya.
meaningmaksudKesusasteraanPuisiErti yang terlekat pada sesuatu diksi, frasa, kalimat ataupun keseluruhan sebuah puisi, sama ada secara tersirat atau tersurat. Contohnya, puisi "Nafas Kemanusiaan" dan puisi "Kota Cinta Kota Duka" karya Ma'arof Saad.
kiasankiasanKesusasteraanPuisiGaya bahasa yang membandingkan sesuatu objek atau manusia dengan objek atau manusia yang lain. Contohnya, 'wajahnya bagai perawan dua puluh satu' dipetik daripada puisi "Kota Cinta Kota Duka" karya Ma'arof Saad.
lacrimosolacrimosoMuzikTiada

 Pemuzik bermain dengan perasaan sedih dan pilu untuk menonjolkan perwatakan muzik yang murung dan duka. Sinonim lagrimando, lagrimoso.


Kembali ke atas