Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[du.ra] | دورا

Definisi : sl risau, susah hati, gelisah: di­lipur­kannya hatinya yg ~ dgn membaca buku cerita. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[du.ra] | دورا

Definisi : sl jauh: nampaknya hampir tetapi ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dura


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
dura ureterdura ureterVeterinarTiadaTiada
dura materdura materVeterinarTiadaTiada
dura materdura materPerubatanTiadaMembran paling luar yang menutupi otak dan saraf tunjang.
dura mater)dura materPerubatanTiadaLapisan paling luar di antara tiga lapisan meninges. Lapisan ini merupakan lapisan yang paling berserat dan teguh di antara tiga lapisan meninges.
dura materdura materBiologiHistologi dan SitologiTisu penghujung teguh dan bersaluran darah yang melapisi otak dan saraf tunjang haiwan dan landak.
lamina duralamina duraPerubatanTiadaTiada
dural puncturetusukan duraPerubatanTiadaTebukan pada selaput dura yang biasanya dilakukan semasa anestesia spina atau boleh berlaku secara tidak sengaja ketika prosedur anestesia epidura. Tusukan dura boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk akibat kehilangan cecair serebrospina. Sinonim epidura sadap basah, sadap dura.
dural tapsadap duraPerubatanTiadaLihat tusukan dura.
filum terminalefilum terminalePerubatanTiadaStruktur halus seperti benang yang menganjur dari hujung korda spina. Struktur ini memanjang dari konus medularis sehingga ke apeks kantung dura, iaitu tempat struktur ini bercantum semula dengan filum dura mater. Struktur ini seterusnya memanjang ke arah koksiks sebagai ligamen koksiks yang bercantum dengan periosteum.
epidural blood patchtampalan darah epiduraPerubatanTiadaProsedur memasukkan darah autologus ke dalam rongga epidura sebagai salah satu cara melegakan sakit kepala pascadura akibat tusukan dura. Darah autologus yang disuntik ke dalam rongga epidura akan menutup lubang tusukan dura dan seterusnya menghalang kebocoran cecair saraf spina.
1234

Kembali ke atas