Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[é.ko.ran] | ايکورن

Definisi : akibat atau perkembangan seterusnya yg timbul drpd sesuatu peristiwa dll, lanjutan (drpd sesuatu yg telah berlaku); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[é.ko.ran] | ايکورن

Definisi : akibat drpd sesuatu perkara; kesudahan drpd sesuatu kejadian: Dua orang pemuda telah ditahan sbg ~ drpd peristiwa rompakan yg lalu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ekoran


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
follow-up storyberita ekoran; cerita ekoranKomunikasiTiadaTiada
lagekoran; susulan; bebatan; susul; lambang; latFizikTiadaTiada
lagekoran; susulan; bebatan; susul; lambang; latGeologiTiadaTiada
lagekoran; susulan; bebatan; susul; lambang; latPerubatanTiadaTiada
lagekoran; susulan; bebatan; susul; lambang; latKejuruteraanTiada1. Sesaran dalam masa, diungkapkan dalam darjah elektrik, di antara dua gelombang yang frekuensinya sama.,2. Masa di antara penghantaran dengan penerimaan isyarat.,3. Kegigihan bagi bayangan cas elektrik pada tiub kamera televisyen, untuk jeda masa yang sepadan dengan beberapa bidang.,4. Perbezaan masa di antara berlakunya dua peristiwa.,5. Masa yang diambil untuk isyarat melalui litar, yang menyebabkan keluaran terlengah dibandingkan dengan masukan.
lagekoranTeknikElektrikArus atau voltan a.u. yang mengikut di belakang sesuatu nilai gerakan. Misalnya, voltan arus a.u. mengekor arus a.u. di dalam litar pemuat, dan ini bererti arus mencapai tahap maksimum lebih dahulu daripada voltan.
aftercurepengawetan ekoranKejuruteraanTiadaTiada
dielectric lagekoran dielektrikKejuruteraanTiadaTiada
phase lagekoran fasa; susulan fasaKejuruteraanTiadaTiada
Karman trailekoran KarmanKejuruteraanTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas