Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[é.lék.tro.nik] | ايليکترونيک

Definisi : (éléktronik) 1. bkn elektron; 2. bkn (penggunaan) alat yg dibina (dijalankan) dgn kaedah (prinsip) teknologi elektron: barang-barang ~; 3. cabang fizik dan teknologi yg berkaitan dgn gerak laku, pembangunan, aplikasi dsb litar dan peranti elektronik. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[é.lék.tro.nik] | ايليکترونيک

Definisi : /éléktronik/ ist 1 cabang ilmu fizik yg berkaitan dgn elektron. 2 dijalankan atau dilaksanakan dgn elektron. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata elektronik


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
electronic goodsbarang elektronikEkonomiTiadaBarang-barang elektronik yang terdiri daripada komponen elektronik, elektronik perindustrian dan elektronik pengguna.
electronic machinerymesin elektronikEkonomiTiadaBarang-barang elektronik yang terdiri daripada komponen elektronik, elektronik perindustrian dan elektronik pengguna.
electronic productkeluaran elektronikEkonomiTiada1. Barang-barang elektronik yang terdiri daripada komponen elektronik, elektronik perindustrian dan elektronik pengguna.
electronic warfarepeperangan elektronikTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerKaedah peperangan moden yang menggunakan spektrum elektromagnet secara aktif atau pasif. Kaedah ini mempunyai tiga komponen utama, iaitu serangan elektronik, perlindungan elektronik dan sokongan elektronik serta mula mendapat perhatian dalam Operation Desert Storm ketika Perang Teluk pada tahun 1990.
E-mail (electronic mail)E-mel (mel elektronik)Teknologi MaklumatTiadaPerkhidmatan komunikasi data yang membenarkan penghantaran mesej dan lampiran dokumen elektronik dari peranti elektronik ke satu peranti elektronik lain.
electronic librarypustaka elektronik/ perpustakaan elektronikTeknologi MaklumatTiadaTiada
elctronic kioskpondok elektronik/ kios elektronikUmumTiadaTiada
electronic librarypustaka elektronik/ perpustakaan elektronikTeknologi MaklumatTiadaTiada
electronic warfare supportsokongan peperangan elektronikTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerKaedah peperangan elektronik yang menggunakan spektrum elektronik secara pasif bertujuan untuk mengumpul maklumat strategik pihak lawan. Kaedah ini juga berguna untuk memintas serangan yang telah dilancarkan oleh pihak lawan. Oleh sebab kaedah ini dilakukan secara pasif menyebabkannya lebih sukar dikesan berbanding serangan elektronik.
soft molecule electronicselektronik molekul lembut (ilmu)FizikNanoteknologiBidang ilmu sains dan teknologi yang berkaitan dengan pembuatan peranti elektronik menggunakan satu atau lebih filem tipis molekul kecil atau polimer. Berbeza dengan peranti elektronik silikon yang dibina di atas wafer silikon yang keras, komponen peranti elektronik lembut dapat disusun atas permukaan substrat yang dapat lentur seperti kepingan kertas atau plastik. Contoh peranti elektronik lembut ialah diod, transistor, diod pemancar cahaya, sel suria, bateri dan akhbar elektronik.
12345678910...

Kembali ke atas