Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[é.lék.tro.nik] | ايليکترونيک

Definisi : (éléktronik) 1. bkn elektron; 2. bkn (penggunaan) alat yg dibina (dijalankan) dgn kaedah (prinsip) teknologi elektron: barang-barang ~; 3. cabang fizik dan teknologi yg berkaitan dgn gerak laku, pembangunan, aplikasi dsb litar dan peranti elektronik. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[é.lék.tro.nik] | ايليکترونيک

Definisi : /éléktronik/ ist 1 cabang ilmu fizik yg berkaitan dgn elektron. 2 dijalankan atau dilaksanakan dgn elektron. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata elektronik


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
oksida dan arsenik sulfida. Unsur ini diekstrak dari - pada arsenik sulfida secara pemanggangan dalam udara dan diikuti penurunan oleh karbon. Arsenik digunakan untuk membuat racun perosak, ubat sapu dan peranti elektronik. (KIM) aromia arsenic Kamus Sains.indb 107 7/8/08 11:46:32 AM 108 arteralgia (arteralgia) Rasa sakit yang berpunca daripada arteri. Contohnya, sakit kepala akibat in- flamasi arteri di bahagian hilir tempat pembuangan. (BIO) bion (bion) Sebatang tumbuh-tumbuhan yang bebas dan boleh hidup berasingan. (BIO) bionics (bionik) Bidang ilmu yang berkaitan dengan reka bentuk dan pembuatan perkakasan elektronik yang boleh menjalankan fungsi atau kendalian yang serupa dengan fungsi atau kendalian sesuatu sistem biologi. (KOM) biophage (biofaj) Organisma yang memakan organisma hidup yang lain. Contoh biofaj ialah kumbang pemangsa

Kembali ke atas