Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[é.mo.si] | ايموسي

Definisi : (émosi) perasaan jiwa yg kuat, spt sedih, gembira, takut, dll: masalah bahasa boleh menimbulkan sentimen dan ~ yg kurang sihat; ada juga beberapa perkara lagi yg perlu diketahui oleh bakal seniman, misalnya soal menunjukkan ~, ketawa, dan menangis; beremosi mempunyai emosi: peluang komu-nikasi spt itu, lagi tepat dan jelas, lagi tidak ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[é.mo.si] | ايموسي

Definisi : /émosi/ 1 perasaan jiwa (batin) yg kuat spt sedih, marah. 2 keadaan perasan atau fikiran yg terangsang dan melibatkan perubahan psikologi dan fisiologi pd seseorang. beremosi dgn emosi; emosional: Penceramah begitu ~ dlm menyuarakan pendapatnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata emosi


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
diteliti pada masa lain sekiranya diperlukan. pengendalian psikologi (Ig. psychological operations (PSYOP); Br. pengendalian psikologi (PSYOP); Id. operasi psikologis) Serangan ke atas pengguna data yang bertujuan untuk mempengaruhi cara pemikiran, emosi, dan tingkah laku pengguna tersebut. Serangan ini dilakukan dengan menyebarkan data dan maklumat tertentu yang dipilih khas oleh penyerang sehingga tindakan pengguna adalah selaras dengan niat penyerang tersebut. pengesahan pengguna

Kembali ke atas