Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[é.mo.si] | ايموسي

Definisi : (émosi) perasaan jiwa yg kuat, spt sedih, gembira, takut, dll: masalah bahasa boleh menimbulkan sentimen dan ~ yg kurang sihat; ada juga beberapa perkara lagi yg perlu diketahui oleh bakal seniman, misalnya soal menunjukkan ~, ketawa, dan menangis; beremosi mempunyai emosi: peluang komu-nikasi spt itu, lagi tepat dan jelas, lagi tidak ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[é.mo.si] | ايموسي

Definisi : /émosi/ 1 perasaan jiwa (batin) yg kuat spt sedih, marah. 2 keadaan perasan atau fikiran yg terangsang dan melibatkan perubahan psikologi dan fisiologi pd seseorang. beremosi dgn emosi; emosional: Penceramah begitu ~ dlm menyuarakan pendapatnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata emosi


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
sesuatu haiwan yang menyerupai keadaan fizikal habitatnya untuk pertahanan diri. Contohnya, lelompat daun berwarna hijau kerana habitatnya ialah daun hijau. (BIO) apathy (apati) Keadaan apabila seseorang kurang mempunyai perasaan atau emosi, atau mempunyai sikap tidak peduli. (UBAT) aperient (aperien) Laksatif ringan. (UBAT) aperistalsis (aperistalsis) Ketiadaan gerakan peristalsis. (UBAT) apertometer (apertometer/meter bukaan) Alat yang dicipta untuk mengukur bukaan berangka mikroskop objek mempengaruhi pengkontraksian dinding otot pembuluh darah. (UBAT) vasovagal attack (serangan vasovagus) Tindak balas sementara pembuluh darah dan saraf yang berlaku apabila se- seorang mengalami sesuatu rangsangan yang biasanya melibatkan tekanan emosi. Antara ciri tindak balas tersebut ialah pucat, muntah, perpeluhan dan bradikardia, iaitu denyutan jantung yang perlahan. Dalam keadaan yang teruk, individu berkenaan boleh pengsan. (UBAT) Vater-Pacini corpuscle (korpuskel Vater

Kembali ke atas