Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[é.ra] | ايرا

Definisi : (éra) 1. jangka masa tertentu (yg lama) dlm sejarah: penelitian rekod dr ~ penjajahan dan revolusi; 2. jangka masa tertentu yg dianggap mempunyai sesuatu keistimewaan: beberapa pandangan utk ~ baru perjuangan; ~ perkembangan seni lukis; boleh dikatakan tahun 1920-an dan 1980-an merupakan ~ peluasan penjajahan Amerika. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[é.ra] | ايرا

Definisi : /éra/ sesuatu jangka waktu yg bermula dr peristiwa atau dr waktu tertentu; zaman. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata era

Peribahasa

66

Make bricks without straw

Mustahil untuk menghasilkan sesuatu dengan sempurna jika tiada bahan atau sumber yang sepatutnya.

Sampan ada pengayuh tidak

We wanted to shoot the scene in a big mansion that depicted the colonial era, but we were not being given the right props such as old furniture to recreate the air of the past. How could we ever produce a good film? This is a case of make bricks without

Kita hendak merakamkan satu babak di dalam sebuah rumah agam yang menggambarkan zaman penjajah tetapi kami tidak dibekalkan alatan yang sesuai seperti perabot lama untuk menghidupkan kembali suasana zaman silam itu. Bagaimanakah dapat kami hasilkan filem yang baik? Inilah yang dikatakan sampan ada pengayuh tidak.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(3)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
radiation eraera sinaranMatematikTiadaEra apabila foton sinaran yang dihasilkan oleh pemusnahhabisan jirim-antijirim menerusi ketumpatan tenaga, tenaga per unit isi padu, alam semesta pada peringkat awal menurut teori letupan besar.
information eraera maklumatKomunikasiTiadaZaman yang kuat dipengaruhi oleh teknologi komunikasi yang berkembang pesat dan canggih. Pada zaman ini terdapat ramai ahli masyarakat yang terlibat dalam industri dan perkhidmatan komunikasi. era informasi.
eraeraFizikTiadaTiada
eraeraGeografiTiadaTiada
eraeraGeologiTiadaTiada
eraeraPertanianTiadaTiada
eraeraSejarahTiadaPembahagian masa yang lebih panjang dari epola tetapi kurang daripada eon, zaman awalnya dimulai dengan Aeoik dan Proteroza yang bermula dengan bumi tercipta sehingga 500 juta tahun dahulu, dan seterusnya.
quaternary eraEra kuarternariGeografiTiadaTiada
Triassic EraEra TriasGeografiTiadaTiada
Archean EraEra ArkeanGeografiTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas