Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Adakah anda bermaksud : fire wall,fir wall,farewell,fire wall

Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata firewall


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
firewalltembok apiTeknologi MaklumatTiadaSistem keselamatan yang bertujuan untuk melindungi sistem komputer atau rangkaian daripada diceroboh.
firewall shut of valveinjap dinding kalis apiKejuruteraan Kapal TerbangTiadaInjap yang dipasang pada dinding kalis api kerangka pesawat udara yang berfungsi untuk menutup sepenuhnya pengaliran bahan api, minyak, atau bendalir hidraulik ke enjin. Lazimnya digunakan semasa berlaku kebakaran enjin.
firewalltembok apiTeknologi MaklumatPerisianPerisian atau perkakasan yang digunakan untuk mengawal capaian keluar dan masuk ke prasarana pengkomputeran organisasi berasaskan dasar keselamatan. Perisian atau perkakasan ini mempunyai petua yang mengandungi senarai capaian seperti hos, alamat IP, nombor port, ID pengguna dan proses yang dibenarkan untuk menggunakan prasarana komputer tersebut. Percubaan mencapai dengan cara selain daripada yang dinyatakan akan terhalang. Antara jenis tembok api ialah penapis paket, proksi aplikasi dan tembok api peribadi.
firewalltembok keselamatan/tembok apiTeknologi MaklumatTiadaTiada
firewalltembok apiTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerPerisian atau perkakasan yang digunakan untuk mengawal capaian keluar dan masuk ke prasarana pengkomputeran organisasi berasaskan dasar keselamatan. Perisian atau perkakasan ini mempunyai petua yang mengandungi senarai capaian seperti hos, alamat IP, nombor port, ID pengguna, dan proses yang dibenarkan untuk menggunakan prasarana komputer tersebut. Percubaan mencapai dengan cara lain akan terhalang. Antara jenis tembok api ialah penapis paket, proksi aplikasi dan tembok api peribadi.
virus firewallpengalis virusTeknologi MaklumatTiadaTiada
virus firewallpengalis virusTeknologi MaklumatTiadaTiada
personal firewalltembok api peribadiTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerPerisian tembok api yang dipasang pada sistem komputer peribadi yang mempunyai ciri yang setara dengan tembok api biasa. Perisian ini hanya melindungi satu sistem komputer sahaja dan lebih bertumpu kepada kawalan capaian pada tahap proses perisian di dalam sistem komputer. Perisian ini juga mengawal capaian dengan rangkaian.
network level firewalltembok api paras rangkaianTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerTembok api yang memeriksa dan menyaring pengepala paket pada peringkat rangkaian berpandukan dasar keselamatan. Pemeriksaan terhad kepada peringkat rangkaian tetapi tidak memeriksa kandungan data paket rangkaian.

Kembali ke atas