Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ga.gang] | ݢاݢڠ

Definisi : 1. tangkai (bunga, gayung, dll), hulu (keris, tombak, dll); 2. Mn pucuk ranting atau batang pokok yg melata (melilit), sulur; ~ pena batang pena; ~ senapang (telefon) pemegang senapang; ~ telefon pemegang telefon; spt sirih pulang ke ~nya prb orang yg kembali kpd asalnya;menggagang mempunyai sulur. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ga.gang] | ݢاݢڠ

Definisi : 1 bahagian pangkal daun, buah atau bunga yg tidak berteras dan melekat pd ranting atau pd batang pokok; tangkai. 2 batang tumbuh-tumbuhan yg menjalar atau melilit, spt batang sirih. 3 bahagian drpd sesuatu yg dipegang apabila menggunakannya: ~ keris hulu keris; ~ pena batang pena; ~ telefon bahagian pd telefon yg dipegang apabila bercakap (semasa menelefon). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata gagang

Puisi
 

Sirih pinang gagang pinang,
     Patah pucuk si gembila;
Cahaya pinang naik ke kening,
     Cahaya sirih naik ke muka.


Lihat selanjutnya...(5)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Mariah.........gagang telefon sambil..........dengan seorang kawan baiknya A.memaut/bercakap B.meletak/berborak C.menyentuh/bertanya D.mengangkat/berbualPerkataan yang betul dari segi tatabahasa dan sesuai untuk mengisi tempat kosong tersebut ialah D: mengangkat/berbual, iaitu Mariah mengangkat gagang telefon sambil berbual dengan seorang kawan baiknya.Tatabahasa08.08.2009
Apakah maksud peribahasa bagai sirih pulang ke gagang? Saya mohon tuan jelaskan mengikut penggunaannya yang sesuai dlm konteks ayat. Adakah peribahasa ini boleh digunakan untuk menggambarkan seseorang yg pulang ke kampung halamannya setelah pergi ke sesuatu tempat selama dua hari? Terima kasih..

Peribahasa Sirih pulang ke gagang bermaksud kembali ke tempatnya. Ini bermakna penggunaannya perlu disesuaikan dengan konteks, bukannya sesuai pada semua tempat.

Lain-lain31.08.2016
Salam sejahtera, apakah padanan kata bagi istilah "stalk, stalking & stalker" dalam konteks penggunaan media sosial? Sekian, terima kasih.Padanan kata bagi stalk ialah tangkai (biologi), gagang (perubatan), pangkal (perikanan) atau hendap manakala stalking ialah menghendap dan stalker pula menurut Kamus Inggeris - Melayu Dewan ialah pemburu atau pengintai maya(Teknologi Maklumat dan Komunikasi)Makna03.10.2019
9) Van yang membawa pekerja kilang itu tersengguk-sengguk kerana hampir kehabisan minyak. 10) Ayah telah membeli beberapa tangkai tasbih semasa mengerjakan umrah di Mekah.1. Perkataan tersengguk-senguk tidak sesuai kerana perkataan tersebut bermaksud terangguk-angguk(orang mengantuk).2. Perkataan tangkai tidak sesuai kerana perkataan ini bermaksud i.gagang pada buah ii. penjodoh bilangan untuk bunga.Tatabahasa22.07.2008
Apakah perbezaan cara menggunakan penjodoh bilangan kuntum dan tangkai.


Saudara,

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat  kuntum merujuk kepada bunga yang hampir kembang penjodoh bilangan untuk bunga, berkuntum tumbuh (berada) dalam bentuk kuntum: Bunga mawarnya baru menguntum menjadi kuntum atau sebagai kuntum (mula berkembang).

Manakala tangkai membawa maksud bahagian tempat melekatnya buah, bunga.Batang pokok dan tumbuhan yang kecil-kecil. Bahagian daripada sesuatu untuk dipegang; gagang. Penjodoh bilangan untuk bunga, tempat memegang sesuatu alat misalnya cangkul, tombak.

Sila rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat dan Nahu Melayu Terakhir (hlmn.310)

Istilah03.08.2012

Kembali ke atas