10.1.102.44

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[gah] | ݢه

Definisi : sl 1. kemasyhuran, kemuliaan: maka masyhurlah ~nya merata negeri; 2. keangkuhan, kebanggaan; ~ dan takbur kesombongan; 3. ki, bp menjadi buah pertuturan orang, termasyhur: maka ~lah ke seluruh dunia akan kehandalan pahlawan itu; 4. kelihatan hebat: syarikat pengilangan yg ~ dr segi fizikalnya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata gah


Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
penanggah[p«.nAN.gAh]kata nama1. orang yang membantu melayan tetamu dalam kenduri kahwin.Semue penanggah kite beri kue dan bunge telo.[s«.mu.w« p«.nAN.gAh ki.t« b«.Äi kue dAn bu.N« t«.lo]Semua penanggah kita beri kuih dan bunga telur.
nasik penanggah[nA.si/ p«.nAN.gAh] nasi dan lauk kenduri yang dihidangkan untuk orang yang membantu melayan tetamu dalam kenduri kahwin sebelum tetamu datang.Ni nasik penanggah, pegi antau.[ni nA.si/ p«.nAN.gAh p«.gi An.tAw]Ini nasi penanggah, pergi hantar.
kue penanggah[kue p«.nAN.gAh] kuih-muih yang dihidangkan untuk orang yang membantu melayan tetamu dalam kenduri kahwin sebelum nasi penanggah dihidangkan.Yang ni kue penanggah, jangan bagi jemputan.[jAN ni kue p«.nAN.gAh dZA.NAn bA.gi dZ«m.pu.tAn]Yang ini kuih untuk penanggah sahaja, bukan untuk tetamu.
hanggah-hanggeh[hAN.gAh.hAN.geh]kata adjektifberkenaan sesuatu yang hampir tercabut dan mudah digoyang-goyangkan.Gigi kau tu dah hanggah-hanggeh, cabot aje le.[gi.gi kAw tu dAh hAN.gAh.hAN.geh tSA.bot A.dZ« l«]Gigi kau tu dah hanggah-hanggeh, cabut sahajalah.
   2. tempat meletakkan hidangan di luar rumah yang diperbuat daripada buluh atau kayu khususnya sewaktu majlis perkahwinan dan lain-lain; selasau.Eh, penanggah kau tak siap lagi ke, mana nak letak makanan.[eh p«.nAN.gAh kAw tA/ si.jAp lA.gi k« mA.nA nA/ l«.tA/ mA.kA.nAn]Eh, penanggah engkau tidak siap lagikah? Di mana hendak letak makanan.

Kembali ke atas