Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata gelaran Datuk


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
enjang[en.dZAN]kata namapanggilan dan gelaran bagi datuk saudara (tok anjang), nenek saudara (tok anjang), bapak saudara (pak anjang), emak saudara (mak anjang), saudara atau anak (anjang) yang menduduki tempat keempat dalam susunan sesuatu keluarga.Esok, pak enjang hang ajak pi kat duson dia, pila ramai-ramai.[E.s/ pA/ en.dZAN hAN A.dZA/ pi kAt du.son di.jA pi.lA ÒA.mAj.ÒA.mAj]Esok, Pak Anjang engkau menjemput ke dusunnya, pergilah beramai-ramai.
asyu[A.Su]katan namapanggilan dan gelaran bagi datuk saudara (tok asyu), nenek saudara (tok asyu), bapak saudara (pak asyu), emak saudara (mak asyu), saudara atau anak (asyu) yang menduduki tempat terakhir atau yang bongsu dalam susunan sesuatu keluarga.   
tam[tAm]kata namapangkat bapa saudara atau ibu saudara yang keenam. Panggilan dan gelaran bagi datuk saudara (tok tam), nenek saudara (tok tam), bapa saudara (pak tam), emak saudara (mak tam) yang menduduki tempat keenam dalam susunan sesuatu keluarga.Hang nak ikot Pak Teh ka Pak Tam?[hAN nA/ i.kot pA/ tEh kA pA/ tAm]Engkau nak ikut dengan Pak Teh atau dengan Pak Tam.
caq[tSAâÖ]kata nama1. panggilan dan gelaran kepada ahli keluarga yang tertua atau yang sulung dalam susunan sesuatu keluarga, abang yang sulung (bang caq), kakak yang sulung (kak caq), datuk yang sulung (tok caq).Lembu jantan ada caq kat ataeh tengkok dia.[l«m.bu dZAn.tAn A.dA tSAâÖ kAt A.tAeh t«N.ko/ di.jA]Lembu jantan mempunyai ponok di atas tengkuknya.

Kembali ke atas