Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. cepat habis, banyak terpakai (minyak dll): orang boros lekas ~, merapu dana hari kemudian; 2. bp sangat ketagih akan sesuatu (dadah dsb). (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 cepat habis; banyak terpakai (spt minyak, sabun). 2 sangat ingin akan sesuatu atau ingin membuat sesuatu; ketagih. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata gian


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
utama yang berfungsi memegang alamat ingatan atau alamat liang input/output yang ingin dicapai. (KOM) adductor (aduktor) Otot yang menarik apendaj atau sesuatu bahagian ke arah badan atau ke baha- gian yang lain. Banding abductor. (BIO, UBAT) adeloceratous (adeloserat) Sesuatu yang mempunyai sesungut tersorok seperti pada kumpulan serangga Crytocerata (Heteroptera). (BIO) additional first year allowance adeloceratous Kamus Sains.indb 19 7 bersegmen di kepala serangga. Organ ini berfungsi sebagai penerima rangsangan persekitaran. 2. Lihat aerial. (BIO, FIZ) antenna club (belantan sesungut) Bahagian hujung sesungut yang membonggol dan lebih besar daripada baha- gian yang lain. (BIO) antennal fossa (fosa sesungut) Alur atau rongga di bahagian kepala serangga tempat sesungut dilekatkan. (BIO) antennal fovea (fovea sesungut) 1. Kawasan lekuk di sekeliling soket sesungut pada

Kembali ke atas