Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
muda (adjektif)
1. Dalam konteks orang
bersinonim dengan belia, masih remaja, masih mentah, budak, masih hijau, setahun jagung, ubun-ubun masih lembik, masih berhingus,
Berantonim dengan tua

2. Dalam konteks buah
bersinonim dengan belum masak, belum tua, masih hijau,
Berantonim dengan tua

3. Bersinonim dengan masih awal: belum lama, belum menghujung,
Berantonim dengan lewat

Kata Terbitan : kemuda-mudaan, pemuda,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
national servicekhidmat negaraPentadbiranPentadbiran Awam

Latihan pelbagai program seperti bina semangat, daya tahan, kemahiran penggunaan senjata dan sebagainya yang diberikan kepada golongan muda sebagai persediaan negara daripada sebarang ancaman keselamatan. Latihan khidmat negara ini biasanya disediakan oleh negara yang tidak mempunyai bilangan tentera yang mencukupi dan dengan itu memerlukan bantuan golongan muda secara simpanan. Ia dilaksanakan dalam jangka masa yang sederhana panjang, antara beberapa bulan di tempat atau kem latihan yang disediakan. Di Malaysia, khidmat negara ini dilaksanakan di dalam Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang menumpukan kepada pembinaan negara bangsa, motivasi dan kemantapan akhlak.

youth outreach workerpekerja khidmat beliaSosiologiTiadaIndividu yang pekerjaannya menyediakan golongan muda yang latar belakang miskin dengan sokongan dan aktiviti sosial.
mountain climbingdaki gunungPelanconganTiadaAktiviti lasak yang berisiko tinggi dan biasanya dilakukan oleh golongan muda.
youth movementpergerakan beliaSains PolitikPolitik PerbandinganPergerakan golongan muda yang melambangkan perubahan dan pembaharuan. Gerakan ini dianggotai oleh sekumpulan remaja sehingga orang dewasa dan tidak melibatkan golongan pemerintah. Gerakan ini boleh juga dilihat dalam bentuk gerakan bukan kerajaan (NGO) atau sebagai belia secara keseluruhan. Gerakan ini sentiasa sensitif dalam mengawasi perjalanan pemerintahan kerajaan dan boleh menjadi pemerhati kepada kerajaan. Contohnya, Gerakan Belia 4B, ABIM, GPMS dan Majlis Belia Malaysia.
yuppies culturebudaya yapisKomunikasiTiadaBudaya yang diamalkan oleh golongan muda yang berpendapatan tinggi dan suka bermegah-megah dengan kemewahan yang dimiliki. Golongan ini suka membeli barangan mewah dan melakukan aktiviti golongan kelas pertengahan.
new comedykomedi baharuKesenianDrama dan TeaterGenre drama yang berlatarkan bandar dan mempunyai plot stereotaip dengan memaparkan watak daripada generasi tua yang mempunyai kuasa sosial yang menghalang hubungan cinta dan hasrat golongan muda, tetapi gagal. Contohnya, drama Ayam Jantan Ayam Betinakarya Malina Manja dan Atap Genting Atap Rumbiakarya Kala Dewata.
Young EnglandGolongan Inggeris MudaSejarahTiadaTiada
political recruitmentpengambilan politikSains PolitikPolitik PerbandinganTindakan menarik orang baru atau golongan lebih muda supaya melibatkan diri secara aktif dalam politik. Proses ini boleh berjalan secara rasmi seperti kempen pengambilan ahli atau jawatankuasa baru oleh parti politik, dan boleh juga secara tidak rasmi atau tanpa sedar seperti timbul kesedaran orang ramai yang kemudian memilih menyertai parti politik atau NGO untuk bergerak aktif. Bentuk pengambilan ini boleh berbeza antara satu masyarakat dengan masyarakat lain bergantung kepada sistem dan budaya politik, latar belakang masyarakat, sejarah negara, taraf hidup dan ekonomi negara. Proses ini lebih longgar dalam negara demokrasi dan lebih terkawal dalam negara komunis dan autoritarian lain. Contohnya, pengambilan politik dalam politik Malaysia berjalan secara tidak rasmi apabila rakyat dibolehkan menyertai mana-mana parti politik yang disukainya pada bila-bila masa.
alternative newspapersurat khabar alternatifKomunikasiTiadaSurat khabar yang menentang pemikiran arus perdana dan pihak berkuasa khususnya bagi golongan pembaca kaum muda yang berasa terpinggir.
peer groupkelompok sebayaSains PolitikPolitik PerbandinganKelompok yang seangkatan umurnya. Kelompok ini tidak semestinya terdiri daripada satu kaum, tempat tinggal atau kelas sosial yang setara tetapi mereka berada dalam lingkungan umur yang sama. Kelompok sebaya ini mempunyai pengaruh yang kuat dalam politik apabila cenderung pengaruh-mempengaruhi sesama mereka. Pengaruh sekolah dan ibu bapa yang selama ini ditanam dalam jiwa anak muda boleh berubah apabila mereka telah bercampur dengan kelompok sebaya. Golongan pelajar ketika di universiti dianggap sebagai kelompok sebaya yang sangat berpengaruh dalam proses sosialisasi politik. Sinonim kelompok setara.

Kembali ke atas