Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : gunung yg mengeluarkan lahar, api, dll dr kawahnya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : gunung yg mengeluarkan lahar, belerang dsb dr mulutnya (kawah). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata gunung berapi

Puisi
 

Bukit Keling gunung berapi,
     Ikan seluang mati dituba,
Hilang ghaib katakan mati,
     Abang seorang jangan dilupa.


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cinder volcanicgunung berapi sinderGeografiTiadaSebuah gunung berapi yang terbentuk di atas bahan-bahan debu atau puing yang terhasil daripada letupan gunung berapi.
engulfment (volcano)penelanan (gunung berapi)GeografiTiadaRobohan kon gunung berapi disebabkan terobosan larva molten melalui fisur sisi dan bukan melalui lohong utama gunung berapi.
engulfment (volcano)penelanan (gunung berapi)GeologiTiadaRobohan kon gunung berapi disebabkan terobosan larva molten melalui fisur sisi dan bukan melalui lohong utama gunung berapi.
adventive conekon anak gunung berapi , kon konyongGeologiTiadaSatu kon gunung berapi kecil yang terbentuk di sisi gunung berapi utama.
extinct volcanogunung berapi matiGeografiTiadaGunung berapi yang terbentuk dan aktif pada masa geologi silam tetapi sekarang ini tinggal sisanya dalam kawasan yang tidak mengalami keaktifan volkano.
active volcanogunung berapi aktifGeologiTiadaGunung berapi yang sedang meletus dan juga yang dijangka meletus.
dormant volcanogunung berapi pendam; volkano pendamGeografiTiadaGunung berapi yang tidak diketahui telah meletus dalam masa lampau atau bila ia akan meletus pada masa akan datang.
composite volcanogunung berapi komposit; volkano kompositGeologiTiadaGunung berapi yang terbina daripada lapisan-lapisan bahan lava dan mendapan piroklas yang berselang-seli.
dormant volcanogunung berapi pendam; volkano pendamGeologiTiadaGunung berapi yang tidak diketahui telah meletus dalam masa lampau atau bila ia akan meletus pada masa akan datang.
volcanic sedimentenapan gunung berapiKejuruteraanTiadaEnapan berasal daripada gunung berapi termasuk bahan serpihan yang dilepaskan daripada letupan dan terendap di daratan atau dalam air.
12345678910...

Kembali ke atas