Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.ba] | هاب

Definisi : 1. kepanasan hawa, bahang; 2. bentuk tenaga yg dipindahkan melalui pengaliran, perolakan, atau bahangan; ~ pelakuran (Kim) haba yg diperlukan utk menukarkan sesuatu bahan pepejal kpd cecair pd takat lebur bahan tersebut tanpa perubahan suhu; ~ pemejalwapan haba yg diperlukan utk menukarkan sesuatu bahan pepejal terus kpd wap tanpa melalui keadaan cecair pd suhu dan tekanan tertentu; ~ pendam (Fiz) haba yg diperlukan utk mengubah pepejal menjadi cecair atau wap (atau mengubah cecair menjadi wap); ~ pengewapan haba yg diperlukan utk menukarkan sesuatu bahan cecair kpd wap pd takat didih bahan tersebut tanpa perubahan suhu; ~ penghabluran haba yg dibebaskan atau diserap apabila hablur terbentuk drpd larutan tepu sesuatu bahan; ~ tentu (Fiz) kepanasan yg diperlukan utk meninggikan suhu 1 gram sesuatu bahan sebanyak 1°C; berhaba mempunyai haba; menghabakan menjadikan berhaba, mema­nas­kan, membahangkan; penghabaan perihal menghabakan, pema­nasan, pembahangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.ba] | هاب

Definisi : 1 kesan bahang yg dpt dirasai dr sesuatu benda yg panas; hawa yg panas. 2 tenaga yg dpt memanaskan sesuatu dan dpt ditukarkan menjadi tenaga sawat. ~ pelakuran ist haba yg diperlu­kan utk menukarkan sesuatu bahan pepejal kpd cecair pd takat lebur bahan tsb tanpa perubahan suhu. ~ pendam ist haba yg diperlukan utk menukarkan sesuatu bahan pepejal kpd cecair atau wap, atau menukarkan cecair kpd wap tanpa perubahan suhu. berhaba 1 ada habanya. 2 terasa panas; berbahang. menghabakan mengeluarkan haba; membahangkan. penghabaan proses mengeluarkan haba: Hujan di kawasan benua Eropah adalah drpd jenis hujan per­olakan yg diakibatkan oleh ~ tanah daratan dlm musim dingin. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
haba (kata nama)
Bersinonim dengan kepanasan hawa, bahang;,
Kata Terbitan : penghabaan,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Bagi Kata Kunci dalam sistem ada carian spesifik. Bagaiman hendak dilabelkan dalam sistem untuk pemakluman pengguna Sebagai contoh carian entri haba : Jika carian tepat, pengguna hanya perlu memasukkan kata kunci haba sahaja; Jika carian apa perkataan sebelum haba, pengguna perlu memasukkan kata kunci *haba; Jika carian apa perkataan selepas haba, pengguna perlu memasukkan kata kunci haba*;Jika carian tepat, pengguna hanya perlu memasukkan kata kunci haba sahaja;
Jika carian ada perkataan lain sebelum haba, pengguna perlu memasukkan kata kunci *haba;
Jika carian ada perkataan lain selepas haba, pengguna perlu memasukkan kata kunci haba*;
Tatabahasa28.02.2012
Cahaya dan haba dari / daripada matahari dapat menghasilkan elektrik. Yang manakah kata sendi yg betul utk ayat di atas? Terima kasih.Kata sendi yang betul ialah daripada. Cahaya dan haba daripada matahari dapat menghasilkan elektrik.Tatabahasa30.05.2013
Adakah 'ia' boleh digunakan sebagai ganti nama bagi tenaga, contohnya tenaga haba?

Perkataan ia merujuk kepada dia yang merupakan kata ganti nama diri orang ketiga dan boleh digunakan untuk merujuk orang, benda atau perkara. Oleh itu, ia boleh digunakan bagi merujuk tenaga haba.

Tatabahasa19.12.2020
Saya ada beberapa soalan berkaitan beberapa bentuk ejaan perkataan. 1. Bagaimanakah huruf ketiga jawi (ث) di eja? Adakah dieja sebagai tsa' atau stha? 2. Bentuk ejaan perkataan Arab, contoh seperti: a. al- Quranul Karim atau al-Quran al-Kareem? b. 'alaikum atau a'laikum? (huruf ع -bagaimana dirumikan?) c. haba am-mansura atau haba-an mansura?(Surah Furqan: 23) Harap soalan saya jelas dan mudah difahami. Mohon bantuan.
1. Sebutannya - tha
2. Al-Quranul Karim
3. alaikum
Untuk maklumat lanjut,  tuan boleh merujuk buku Daftar Kata Bahasa Melayu: Rumi - Sebutan - Jawi, walau bagaimanapun tidak ada contoh penulisan sebutan ayat Al-Quran dalam pangkalan data kami.
Ejaan12.05.2014
Sama ada padanan bagi perkataan "whole" dalam ayat di bawah ini iaitu "keseluruhan" adalah tepat dalam konteks ayat. Puri tomato 218. (1) Puri tomato hendaklah merupakan hasil produk yang diproses haba yang dibuat daripada keseluruhan tomato yang baik dan masak yang dibuang kulit dan bijinya daripada tomato dalam bentuk asalnya yang baik dan masak serta telah dibuang kulit dan bijinya yang diproses menggunakan haba, dan yang dipekatkan untuk mengeluarkan menghasilkan suatu hasil produk yang mempunyai graviti spesifik khusus yang tidak kurang daripada 1.050 (20°C/20°C). Ia hendaklah dipek dalam bungkusan kedap udara dan diproses dengan haba untuk mengelakkan daripada menjadi busuk kerosakan. Tomato puree 218. (1) Tomato puree shall be the heat processed product made from whole, sound, and ripe tomatoes, with the skin and seeds removed, concentrated to yield a product with a specific gravity of not less than 1.050 (20°C/20°C). It shall be packed in hermetically sealed packages and processed by heat to prevent spoilage. Padanan asalnya adalah "tomato dalam bentuk asalnya". Sama ada terdapat padanan lain yang lebih wajar.Padanan bahasa Melayu yang diberikan adalah betul. Puri tomato dihasilkan daripada keseluruhan tomato yang baik dan masak yang dibuang kulit dan bijinya.Penyemakan dan penterjemahan27.06.2021
Muhammad Muhaimin Salam. Saya ada beberapa soalan berkaitan beberapa bentuk ejaan perkataan. 1. Bagaimanakah huruf ketiga jawi (ث) di eja? Adakah dieja sebagai tsa' atau stha? 2. Bentuk ejaan perkataan Arab, contoh seperti: a. al- Quranul Karim atau al-Quran al-Kareem? b. 'alaikum atau a'laikum? (huruf ع -bagaimana dirumikan?) c. haba am-mansura atau haba-an mansura?(Surah Furqan: 23) Harap soalan saya jelas dan mudah difahami. Mohon bantuan. Sekian Terima kasih1. Sebutannya - tha 2. Al-Quranul Karim 3. alaikum Untuk maklumat lanjut, tuan boleh merujuk buku Daftar Kata Bahasa Melayu: Rumi - Sebutan - Jawi, walau bagaimanapun tidak ada contoh penulisan sebutan ayat Al-Quran dalam pangkalan data kami.Ejaan12.05.2014
Salam. Manakah yang betul, "hubungkaitkan" atau "hubung kaitkan"? Contoh: Hubungkaitkan kandungan haba dengan jisim air. Terima kasih.Ejaan yang betul ialah hubung kait, hubung kaitkan dan dihubungkaitkan. Apabila menerima apitan barulah disatukan ejaannya.Tatabahasa15.01.2015
maksud dwibahasa yg pihak DBP maksudkan,adakah spr di bawah:- 1. wiring 2. aircond 3. tinted 4. accessoriesTerjemahan yang dicadangkan ialah:
1. Wiring - Pendawaian
2. Aircond - Penyaman Udara
3. Tinted - Filem Penapis Haba
4. Accessories - Aksesori
Penyemakan dan penterjemahan22.05.2017
Salam dan terima kasih kerana membantu. Soalan-soalan berikut merujuk kepada istilah yang digunakan dalam bidang teknologi maklumat: 1) Istilah "heatmap" merujuk kepada representasi data dalam bentuk peta atau rajah yang dalamnya nilai data digambarkan sebagai warna. Apakah istilah yang sesuai untuk "heatmap" dalam bahasa Melayu - bolehkah "peta haba" diterima? 2) Istilah "funnel analysis" merupakan suatu kaedah untuk memahami langkah-langkah yang diperlukan untuk mencapai hasil di laman web dan berapa ramainya pengguna yang melalui setiap langkah tersebut. Set langkah-langkah tersebut dirujuk sebagai "funnel" atau "corong" kerana bentuk yang biasa menggambarkan aliran pengguna adalah serupa dengan corong di dapur atau garaj. Apakah istilah yang sesuai untuk "funnel analysis" dalam bahasa Melayu - bolehkah "analisis corong" diterima? 3) Manakah terjemahan "track" yang lebih sesuai dalam konteks bidang teknologi maklumat - "mengesan" atau "menjejaki"? Contohnya "track information" atau "track users". Sekali lagi, terima kasih.1. Dalam data rujukan kami, belum terdapat padanan bahasa Melayu bagi heat map. Pihak kami telah memanjangkan ke dalam Jawatankuasa Istilah untuk mendapatkan padanan yang betul.

2.  Analisis Corong boleh digunakan.

3. Perkataan yang boleh digunakan ialah jejak pengguna bagi terjemahan tracks users.
Penyemakan dan penterjemahan02.07.2019
Salam sejahtera, Tuan/Puan Saaya amat keliru tentang penggunaan kata sendi nama 'dari' dan 'daripada'. Walaupun telah merujuki Kamus Dewan Edisi Empat dan bertanyakan guru bahasa, jawapan yang diberikan masih bercangggah. Bolehkah tuan/puan mengesahkan ayat manakah yang betu? 1a) Keluarkan air dari akuarium 1b) Keluarkan air daripada akuarium 2a) Minium jus dari kotak minuman 2b) Minum jus daripada kotak minuman 3a) Jauhkan kerosin dari sumber haba 3b) Jauhkan kerosin daripada sumber haba Sekian, terima kasih CKKata sendi nama dari digunakan di hadapan kata nama atau frasa nama yang menyatakan arah, tempat, waktu atau masa. Contoh: 1. Lori itu datang dari arah kiri. 2. Saya datang dari kampung. 3. Keadaannya makin tenat dari sehari ke sehari. 4. Perkara itu telah diketahui dari waktu subuh lagi.
Kata sendi nama daripada hadir di hadapan kata nama atau frasa nama yang mneyatakan perkara berikut:
1. Punca bagi manusia atau institusi , haiwan, benda dan unsur mujarad (abstrak).
2. Sumber atau asal kejadian sesuatu benda.
3. Perbezaan atau perbandingan.
4. Menyatakan sebahagian daripada semua, perbezaan, perubahan atau perbandingan.
Berdasarkan ayat yang diberikan, semuanya merujuk kepada punca bagi benda dan unsur mujarad (abstrak). Oleh itu, kata sendi nama yang betul ialah daripada.
Tatabahasa12.02.2012
12

Kembali ke atas