Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.ba] | هاب

Definisi : 1. kepanasan hawa, bahang; 2. bentuk tenaga yg dipindahkan melalui pengaliran, perolakan, atau bahangan; ~ pelakuran (Kim) haba yg diperlukan utk menukarkan sesuatu bahan pepejal kpd cecair pd takat lebur bahan tersebut tanpa perubahan suhu; ~ pemejalwapan haba yg diperlukan utk menukarkan sesuatu bahan pepejal terus kpd wap tanpa melalui keadaan cecair pd suhu dan tekanan tertentu; ~ pendam (Fiz) haba yg diperlukan utk mengubah pepejal menjadi cecair atau wap (atau mengubah cecair menjadi wap); ~ pengewapan haba yg diperlukan utk menukarkan sesuatu bahan cecair kpd wap pd takat didih bahan tersebut tanpa perubahan suhu; ~ penghabluran haba yg dibebaskan atau diserap apabila hablur terbentuk drpd larutan tepu sesuatu bahan; ~ tentu (Fiz) kepanasan yg diperlukan utk meninggikan suhu 1 gram sesuatu bahan sebanyak 1°C; berhaba mempunyai haba; menghabakan menjadikan berhaba, mema­nas­kan, membahangkan; penghabaan perihal menghabakan, pema­nasan, pembahangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.ba] | هاب

Definisi : 1 kesan bahang yg dpt dirasai dr sesuatu benda yg panas; hawa yg panas. 2 tenaga yg dpt memanaskan sesuatu dan dpt ditukarkan menjadi tenaga sawat. ~ pelakuran ist haba yg diperlu­kan utk menukarkan sesuatu bahan pepejal kpd cecair pd takat lebur bahan tsb tanpa perubahan suhu. ~ pendam ist haba yg diperlukan utk menukarkan sesuatu bahan pepejal kpd cecair atau wap, atau menukarkan cecair kpd wap tanpa perubahan suhu. berhaba 1 ada habanya. 2 terasa panas; berbahang. menghabakan mengeluarkan haba; membahangkan. penghabaan proses mengeluarkan haba: Hujan di kawasan benua Eropah adalah drpd jenis hujan per­olakan yg diakibatkan oleh ~ tanah daratan dlm musim dingin. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
haba (kata nama)
Bersinonim dengan kepanasan hawa, bahang;,
Kata Terbitan : penghabaan,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Bagi Kata Kunci dalam sistem ada carian spesifik. Bagaiman hendak dilabelkan dalam sistem untuk pemakluman pengguna Sebagai contoh carian entri haba : Jika carian tepat, pengguna hanya perlu memasukkan kata kunci haba sahaja; Jika carian apa perkataan sebelum haba, pengguna perlu memasukkan kata kunci *haba; Jika carian apa perkataan selepas haba, pengguna perlu memasukkan kata kunci haba*;Jika carian tepat, pengguna hanya perlu memasukkan kata kunci haba sahaja;
Jika carian ada perkataan lain sebelum haba, pengguna perlu memasukkan kata kunci *haba;
Jika carian ada perkataan lain selepas haba, pengguna perlu memasukkan kata kunci haba*;
Tatabahasa28.02.2012
salam, mohon pencerahan penggunaan dari/ke atau daripada/kepada dalam pernyataan di bawah. yang mana betul? 1) Pengaliran haba dari satu molekul ke molekul yang lain. 2) Pengaliran haba daripada satu molekul kepada molekul yang lain. terima kasih.

Ayat yang betul:

Pengaliran haba daripada satu molekul kepada molekul yang lain.

 Kata sendi nama dari digunakan di hadapan kata nama atau frasa nama yang menyatakan arah, tempat atau waktu. Kata sendi nama ke pula digunakan di hadapan kata nama atau frasa nama yang menunjukkan tempat atau arah yang dituju dan digunakan di hadapan kata nama atau frasa nama yang menunjukkan waktu dan masa. Kata sendi nama ke sering berpadanan dengan kata sendi nama dari untuk membawa maksud arah ke sesuatu tempat atau waktu. Contoh:

1. Ali menaiki kereta dari Kajang ke Seremban
2. Dia berjanji akan membaiki prestasi kerjanya dari semasa ke semasa.

 
Manakala kata sendi nama daripada digunakan di hadapan kata nama atau frasa nama yang menyatakan punca bagi manusia, haiwan atau benda, asal kejadian dan sumber atau unsur perbandingan atau perbezaan. Kata sendi nama kepada pula terletak di hadapan kata nama atau frasa nama untuk menyatakan sasaran yan merujuk manusia, haiwan, unsur mujarad, menyatakan pecahan dan menyatakan perubahan keadaan. Kata sendi nama kepada sering digunakan untuk berpadanan dengan kata sendi nama daripada. Contohnya:

1. Suhu badan adik meningkat daripada 37 darjah Celsius kepada 39 darjah Celsius.
2.
Surat itu bertukar tangan daripada Aminah kepada Fatimah.

Tatabahasa11.09.2021
Cahaya dan haba dari / daripada matahari dapat menghasilkan elektrik. Yang manakah kata sendi yg betul utk ayat di atas? Terima kasih.Kata sendi yang betul ialah daripada. Cahaya dan haba daripada matahari dapat menghasilkan elektrik.Tatabahasa30.05.2013
Adakah 'ia' boleh digunakan sebagai ganti nama bagi tenaga, contohnya tenaga haba?

Perkataan ia merujuk kepada dia yang merupakan kata ganti nama diri orang ketiga dan boleh digunakan untuk merujuk orang, benda atau perkara. Oleh itu, ia boleh digunakan bagi merujuk tenaga haba.

Tatabahasa19.12.2020
Saya ada beberapa soalan berkaitan beberapa bentuk ejaan perkataan. 1. Bagaimanakah huruf ketiga jawi (ث) di eja? Adakah dieja sebagai tsa' atau stha? 2. Bentuk ejaan perkataan Arab, contoh seperti: a. al- Quranul Karim atau al-Quran al-Kareem? b. 'alaikum atau a'laikum? (huruf ع -bagaimana dirumikan?) c. haba am-mansura atau haba-an mansura?(Surah Furqan: 23) Harap soalan saya jelas dan mudah difahami. Mohon bantuan.
1. Sebutannya - tha
2. Al-Quranul Karim
3. alaikum
Untuk maklumat lanjut,  tuan boleh merujuk buku Daftar Kata Bahasa Melayu: Rumi - Sebutan - Jawi, walau bagaimanapun tidak ada contoh penulisan sebutan ayat Al-Quran dalam pangkalan data kami.
Ejaan12.05.2014
Sama ada padanan bagi perkataan "whole" dalam ayat di bawah ini iaitu "keseluruhan" adalah tepat dalam konteks ayat. Puri tomato 218. (1) Puri tomato hendaklah merupakan hasil produk yang diproses haba yang dibuat daripada keseluruhan tomato yang baik dan masak yang dibuang kulit dan bijinya daripada tomato dalam bentuk asalnya yang baik dan masak serta telah dibuang kulit dan bijinya yang diproses menggunakan haba, dan yang dipekatkan untuk mengeluarkan menghasilkan suatu hasil produk yang mempunyai graviti spesifik khusus yang tidak kurang daripada 1.050 (20°C/20°C). Ia hendaklah dipek dalam bungkusan kedap udara dan diproses dengan haba untuk mengelakkan daripada menjadi busuk kerosakan. Tomato puree 218. (1) Tomato puree shall be the heat processed product made from whole, sound, and ripe tomatoes, with the skin and seeds removed, concentrated to yield a product with a specific gravity of not less than 1.050 (20°C/20°C). It shall be packed in hermetically sealed packages and processed by heat to prevent spoilage. Padanan asalnya adalah "tomato dalam bentuk asalnya". Sama ada terdapat padanan lain yang lebih wajar.Padanan bahasa Melayu yang diberikan adalah betul. Puri tomato dihasilkan daripada keseluruhan tomato yang baik dan masak yang dibuang kulit dan bijinya.Penyemakan dan penterjemahan27.06.2021
Muhammad Muhaimin Salam. Saya ada beberapa soalan berkaitan beberapa bentuk ejaan perkataan. 1. Bagaimanakah huruf ketiga jawi (ث) di eja? Adakah dieja sebagai tsa' atau stha? 2. Bentuk ejaan perkataan Arab, contoh seperti: a. al- Quranul Karim atau al-Quran al-Kareem? b. 'alaikum atau a'laikum? (huruf ع -bagaimana dirumikan?) c. haba am-mansura atau haba-an mansura?(Surah Furqan: 23) Harap soalan saya jelas dan mudah difahami. Mohon bantuan. Sekian Terima kasih1. Sebutannya - tha 2. Al-Quranul Karim 3. alaikum Untuk maklumat lanjut, tuan boleh merujuk buku Daftar Kata Bahasa Melayu: Rumi - Sebutan - Jawi, walau bagaimanapun tidak ada contoh penulisan sebutan ayat Al-Quran dalam pangkalan data kami.Ejaan12.05.2014
Salam. Manakah yang betul, "hubungkaitkan" atau "hubung kaitkan"? Contoh: Hubungkaitkan kandungan haba dengan jisim air. Terima kasih.Ejaan yang betul ialah hubung kait, hubung kaitkan dan dihubungkaitkan. Apabila menerima apitan barulah disatukan ejaannya.Tatabahasa15.01.2015
Adakah "Tinted Glass" sesuai diterjemahkan sebagai "Kaca Gelap"? Atau "Kaca Tinta"? Atau ada yang lebih sesuai? Mohon penjelasan.Kami mencadangkan "tinted glass" diterjemahkan sebagai "cermin berwarna sedikit", atau "kaca/cermin filem penapis haba". Semua padanan istilah ini bergantung pada kesesuaian serta konsep dan konteks penggunaannya dalam sesuatu laras bahasa. Istilah01.09.2021
maksud dwibahasa yg pihak DBP maksudkan,adakah spr di bawah:- 1. wiring 2. aircond 3. tinted 4. accessoriesTerjemahan yang dicadangkan ialah:
1. Wiring - Pendawaian
2. Aircond - Penyaman Udara
3. Tinted - Filem Penapis Haba
4. Accessories - Aksesori
Penyemakan dan penterjemahan22.05.2017
12

Kembali ke atas