Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1. bahagian sebelah muka, depan (lwn belakang): dia berdiri di ~ saya; pintu ~ rumah itu sentiasa terbuka; ke ~ a) ke depan, ke muka; b) (pd permulaan surat bererti) kepada: ke ~ sahabatku yg diingati; 2. yg akan datang; masa (zaman) ~ masa (zaman) yg akan datang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1 bahagian di sebelah muka; depan: Dia berdiri di ~ saya. 2 yg akan datang: masa ~; tahun ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hadap (kata nama)
1. Bersinonim dengan hala: arah, haluan, tuju, tala, tepas, paran,

2. Bersinonim dengan muka: depan, hadapan, haluan,
Berantonim dengan belakang

Kata Terbitan : berhadapan, berhadap-hadapan, menghadap, menghadapi, menghadapkan, terhadap, penghadapan, hadapan,

Puisi
 

Jangan bicara di laman tangga,
     Cucur atap ke rumput juga;
Jangan bicara di hadapan mata,
     Dalam dakap kurebut juga.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

632

Don't wash your dirty linen in public

Jangan dedahkan hal ehwal berbentuk peribadi atau masalah keluarga yang memalukan kepada orang luar.

Menepuk air di dulang

The reality programme managed to get those involved to air their personal grievances against family and friends in front of the audiences. Perhaps somebody should remind them this : don't wash your dirty linen in public

Rancangan reality tersebut Berjaya membuatkan orang yang terlibat menghebahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kawan dan keluarga di hadapan penonton. Barangkali kita perlu mengingatkan mereka peribahasa ini : jangan menepuk air di dulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(9)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
   2. bahagian bumbung yang di sebelah hadapan menganjur keluar (untuk menjadi pelindung atau penaung).Bangsai kedai kopi tu patot ada conggoh, biaq telindong panaeh.[bAN.sAj k«.dAj k.pi tu pA.tot A.dA tSN.gh bi.jAâÖ t«.lin.doN pA.nAEh]Bangsal kedai kopi itu sepatutnya beratap tambahan di bahagian hadapan, agar terlindung daripada panas.
tanglaq[tAN.lA)Ö]kata kerjaberbuat sesuatu yang sumbang di hadapan orang, tidak senonoh.Budak tu tanglak sunggoh, dia pi cium budak pompuan tu kat tengah orang ramai.[bu.dA/ tu tAN.lA)Ö suN.goh di.jA pi tSi.jum bu.dA/ pom.pu.wAn tu kAt t«.NAh .ÒAN ÒA.mAj]Budak itu berbuat sumbang, dia mencium gadis itu di khalayak ramai.
ekoq pipet[E.kâÖ pi.pet] rambut yang tumbuh di hadapan telinga yang memanjang ke bawah kiri kanan pipi, tali tudung, bulu pelipis.Pesyen rambot budak-budak jantan la ni tak dak ekoq pipet, potong lincen.[pE.Sen ÒAm.bot bu.dA/.bu.dA/ dZAn.tAn lA ni tA/ dA/ E.kâÖ pi.pet p.tN lin.tSen]Fesyen rambut remaja lelaki kini tiada ekor pipit kerana digunting bersih.
mengambang[m«.NAm.bAN]kata kerjaduduk di pintu rumah dengan tujuan supaya diperhatikan oleh orang yang lalu lalang, di hadapan rumahnya (berkenaan anak-anak gadis yang belum berkahwin).Tiap-tiap petang hang suka dok mengambang tang pintu, pi la masok dalam.[ti.jAp.ti.jAp p«.tAN hAN su.kA do/ m«.NAm.bAN tAN pin.tu pi lA mA.so/ dA.lAm]Tiap-tiap petang awak suka duduk mengambang di pintu, pergilah masuk ke dalam.
lendet[l«n.det]kata adjektiftertib.Hampa kena lendet bila lalu depan orang tua.[hAm.pA k«.nA l«n.det bi.lA lA.lu d«.pAn .ÒAN tu.wA]Kamu kena tertib apabila berjalan di hadapan orang tua.
kelolo[k«.l.l]kata adjektiftidak senonoh, kurang sopan; keloloh.Kelolo sunggoh budak tu, depan kita dia buleh kentot.[k«.l.l suN.goh bu.dA/ tu d«.pAn ki.tA di.jA bu.leh k«n.tot]Sungguh kurang sopan budak itu, di hadapan kita pun dia tergamak melepaskan angin.
keloloh[k«.l.lh]kata adjektiftidak senonoh, kurang sopan; kelolo.Kelolo sunggoh budak tu, depan kita dia buleh kentot.[k«.l.lh suN.goh bu.dA/ tu d«.pAn ki.tA di.jA bu.leh k«n.tot]Sungguh kurang sopan budak itu, di hadapan kita pun dia tergamak melepaskan angin.
cedaeh[tS«.dAEh]kata adjektif1. berkenaan perempuan yang aktif dan keletah tetapi agak keterlaluan, cerdas, keletah.Anak dara tu memang tak malu, dia cedaeh tak kera depan orang tua.[A.nA/ dA.ÒA tu mE.mAN tA/ mA.lu di.jA tS«.dAEh tA/ kE.ÒA d«.pAn .ÒAN tu.wA]Gadis yang tidak pemalu itu begitu keletah walaupun di hadapan orang tua.

Kembali ke atas