Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1. bahagian sebelah muka, depan (lwn belakang): dia berdiri di ~ saya; pintu ~ rumah itu sentiasa terbuka; ke ~ a) ke depan, ke muka; b) (pd permulaan surat bererti) kepada: ke ~ sahabatku yg diingati; 2. yg akan datang; masa (zaman) ~ masa (zaman) yg akan datang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1 bahagian di sebelah muka; depan: Dia berdiri di ~ saya. 2 yg akan datang: masa ~; tahun ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hadap (kata nama)
1. Bersinonim dengan hala: arah, haluan, tuju, tala, tepas, paran,

2. Bersinonim dengan muka: depan, hadapan, haluan,
Berantonim dengan belakang

Kata Terbitan : berhadapan, berhadap-hadapan, menghadap, menghadapi, menghadapkan, terhadap, penghadapan, hadapan,

Puisi
 

Jangan bicara di laman tangga,
     Cucur atap ke rumput juga;
Jangan bicara di hadapan mata,
     Dalam dakap kurebut juga.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

632

Don't wash your dirty linen in public

Jangan dedahkan hal ehwal berbentuk peribadi atau masalah keluarga yang memalukan kepada orang luar.

Menepuk air di dulang

The reality programme managed to get those involved to air their personal grievances against family and friends in front of the audiences. Perhaps somebody should remind them this : don't wash your dirty linen in public

Rancangan reality tersebut Berjaya membuatkan orang yang terlibat menghebahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kawan dan keluarga di hadapan penonton. Barangkali kita perlu mengingatkan mereka peribahasa ini : jangan menepuk air di dulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(9)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
digunakan untuk mempamerkan data yang dicuri dalam sesebuah sistem komputer seperti maklumat kad kredit pelanggan atau senarai kata laluan pengguna supaya penggodam lain boleh menggunakannya untuk melancarkan serangan pada masa hadapan. parameter pengesahan (Ig. authentication parameter; Br. parameter pengesahsahihan; Id. parameter pengesahan) Parameter yang digunakan bagi mengesahkan sesuatu entiti berkelayakan untuk menerima kategori maklumat tertentu. Parameter ini boleh terdiri daripada nama pada perisian atau sistem komputer untuk membaiki lohong keselamatan, kelemahan atau ketakteguhan yang wujud. Pemvaksinan dapat mengelak dan mencegah serangan virus yang mengeksploitasi lohong keselamatan, kelemahan atau ketakteguhan pada masa hadapan. penandaan genang digital (Ig. digital watermarking; Br. penandaan air digital; Id. tanda tangan digital) Teknik pengkomputan bagi penandaan label sebagai bit dalam data digital termasuk teks, grafik, imej, audio atau

Kembali ke atas