Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1. bahagian sebelah muka, depan (lwn belakang): dia berdiri di ~ saya; pintu ~ rumah itu sentiasa terbuka; ke ~ a) ke depan, ke muka; b) (pd permulaan surat bererti) kepada: ke ~ sahabatku yg diingati; 2. yg akan datang; masa (zaman) ~ masa (zaman) yg akan datang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1 bahagian di sebelah muka; depan: Dia berdiri di ~ saya. 2 yg akan datang: masa ~; tahun ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hadap (kata nama)
1. Bersinonim dengan hala: arah, haluan, tuju, tala, tepas, paran,

2. Bersinonim dengan muka: depan, hadapan, haluan,
Berantonim dengan belakang

Kata Terbitan : berhadapan, berhadap-hadapan, menghadap, menghadapi, menghadapkan, terhadap, penghadapan, hadapan,

Puisi
 

Jangan bicara di laman tangga,
     Cucur atap ke rumput juga;
Jangan bicara di hadapan mata,
     Dalam dakap kurebut juga.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

632

Don't wash your dirty linen in public

Jangan dedahkan hal ehwal berbentuk peribadi atau masalah keluarga yang memalukan kepada orang luar.

Menepuk air di dulang

The reality programme managed to get those involved to air their personal grievances against family and friends in front of the audiences. Perhaps somebody should remind them this : don't wash your dirty linen in public

Rancangan reality tersebut Berjaya membuatkan orang yang terlibat menghebahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kawan dan keluarga di hadapan penonton. Barangkali kita perlu mengingatkan mereka peribahasa ini : jangan menepuk air di dulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(9)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
closing purchasepembelian penutupPentadbiran PerniagaanTiadaPembelian sekuriti, komoditi hadapan, kontrak hadapan dan kontrak opsyen oleh pelabur untuk menutup kedudukan terbukanya yang timbul akibat jualan terdahulu.
forward coverlindung hadapanPentadbiranTiadaBelian atau jualan hadapan bagi menutup kedudukan terbuka dalam pasaran hadapan.
forward shufflesorong majuSukanTiadaPergerakan ke hadapan dengan mendahulukan kaki hadapan. Sinonim : quick advance
quick advancemara cepatSukanTiadaPergerakan ke hadapan dengan mendahulukan kaki hadapan.
centre front lengthlabuh tengah hadapanKesenianTiadaUkuran badan hadapan yang di ambil dari pangkal leher tengah hadapan ke pinggang.
nose ribrusuk muncungAeroangkasaTiadaBahagian rusuk di antara pinggir hadapan dan spar hadapan sayap.
Commodity Futures Trading CommissionSuruhanjaya Pasaran Hadapan KomoditiPentadbiran PerniagaanTiadapembentukan kontrak hadapan yang baharu serta membuat peraturan terhadap kontrak hadapan sedia ada.
discountingpendiskaunanPentadbiranTiadaProses mendapatkan nilai kini dengan mendiskaunkan nilai hadapan, iaitu mendarabkan nilai hadapan.
anterioranteriorPerubatanTiadaBerkaitan dengan sesuatu struktur yang terletak di hadapan atau di bahagian hadapan sesuatu struktur yang lain pada tubuh.
sharpness anglesudut ketajamanPerhutananSains Kayu dan Hasil Hutan1. Dalam pemotongan putaran, sudut di antara bahagian hadapan atau pemukaan serong hadapan pemotong atau gigi gergaji, dengan permukaan serong pertama atau permukaan serong belakang pemotong, atau permukaan serong belakang atau permukaan serong atas gigi gergaji. 2. Dalam potongan ortogonal, sudut di antara bahagian hadapan dengan belakang atau permukaan serong belakang mata pemotong.
12345678910...

Kembali ke atas