Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1. bahagian sebelah muka, depan (lwn belakang): dia berdiri di ~ saya; pintu ~ rumah itu sentiasa terbuka; ke ~ a) ke depan, ke muka; b) (pd permulaan surat bererti) kepada: ke ~ sahabatku yg diingati; 2. yg akan datang; masa (zaman) ~ masa (zaman) yg akan datang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1 bahagian di sebelah muka; depan: Dia berdiri di ~ saya. 2 yg akan datang: masa ~; tahun ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hadap (kata nama)
1. Bersinonim dengan hala: arah, haluan, tuju, tala, tepas, paran,

2. Bersinonim dengan muka: depan, hadapan, haluan,
Berantonim dengan belakang

Kata Terbitan : berhadapan, berhadap-hadapan, menghadap, menghadapi, menghadapkan, terhadap, penghadapan, hadapan,

Puisi
 

Jangan bicara di laman tangga,
     Cucur atap ke rumput juga;
Jangan bicara di hadapan mata,
     Dalam dakap kurebut juga.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

632

Don't wash your dirty linen in public

Jangan dedahkan hal ehwal berbentuk peribadi atau masalah keluarga yang memalukan kepada orang luar.

Menepuk air di dulang

The reality programme managed to get those involved to air their personal grievances against family and friends in front of the audiences. Perhaps somebody should remind them this : don't wash your dirty linen in public

Rancangan reality tersebut Berjaya membuatkan orang yang terlibat menghebahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kawan dan keluarga di hadapan penonton. Barangkali kita perlu mengingatkan mereka peribahasa ini : jangan menepuk air di dulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(9)

Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
semanggang[s«.mAN.g­AN]kata namabahagian yang memegang tayar hadapan basikal atau motosikalBukan takat semanggang saja bengkok, dia pon terok.[bu.kAn tA.kAt s«.mAN.g­AN sA.dZA bEN.ko/ di.jA pon t«.Òo/]Bukan sekadar bahagian yang memegang tayar hadapan basikal sahaja yang bengkok, dia pun cedera parah.
   2. menarik kulit bahagian hadapan kemaluan lelaki ke bahagian belakang.   
   2. berkenaan dengan badan yang dada tertolak ke hadapan dan bahagian belakang badan kelihatan melengkung, biasanya kerana menahan sakit atau kekenyanganLepaih bukak posa dia tekediang besandaq dekat dindin.[l«.pAC bu.kA/ p.sA di.jA t«.k«.di.jAN b«.sAn.dA)Ö d«.kAt din.din]Selepas berbuka puasa dia terkediang bersandar di dinding.
   2. termenungDari tadi dia dok melangut depan tingkap.[dA.Òi tA.di di.jA do/ m«.lA.Nut d«.pAn tiN.kAp]Dari tadi dia duduk termenung di hadapan tingkap.
   2. berkenaan dengan kanak-kanak yang berkelakuan tidak menyenangkan.Anak aku bebai, dia begulin depan kedai pasai aku tak beli pemenan.[A.nA A.ku b«.bAj di.jA b«.gu.lin d«.pAn k«.dAj pA.sAj A.ku tA b«.li p«.mE.nAn]Anak saya bebai, dia berguling di hadapan kedai sebab saya tidak membeli permainan.
hewan[hE.wAn]kata adjektifberkenaan dengan seseorang yang melakukan sesuatu yang kurang sopan (seperti bersiul, menggoyangkan kaki, menyanyi dan lain-lain)Baru umoq empat taon berani menari depan orang, hewan sunggoh.[bA.Òu u.m)Ö «m.pAt tAon b«.ÒA.ni m«.nA.Òi d«.pAn .ÒAN hE.wAn suN.goh]Baru berusia empat tahun sudah berani menari di hadapan orang ramai, sungguh kurang sopan.
mengibaihkata kerjakata kerjamenganginkan padi untuk mengasingkan padi daripada hampa dengan cara mengibas-ngibas menggunakan nyiru. Proses ini dilakukan paling kurang oleh enam orang atau lebih. Padi dikaut dengan talam dan ditebarkan di satu kawasan yang di khaskan kemudian dikibas oleh beberapa orang menggunakan nyiruKalu tak dak orang yang buleh mengibaih minggu ni kita buat minggu depan.[kA.lu tA/ dA/ .ÒAN jAN bu.leh m«.Ni.bAC miN.gu ni ki.tA bu.wAt miN.gu d«.pAn]Kalau tidak ada orang yang boleh mengibas minggu ini kita buat minggu hadapan.

Kembali ke atas