Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1. bahagian sebelah muka, depan (lwn belakang): dia berdiri di ~ saya; pintu ~ rumah itu sentiasa terbuka; ke ~ a) ke depan, ke muka; b) (pd permulaan surat bererti) kepada: ke ~ sahabatku yg diingati; 2. yg akan datang; masa (zaman) ~ masa (zaman) yg akan datang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1 bahagian di sebelah muka; depan: Dia berdiri di ~ saya. 2 yg akan datang: masa ~; tahun ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hadap (kata nama)
1. Bersinonim dengan hala: arah, haluan, tuju, tala, tepas, paran,

2. Bersinonim dengan muka: depan, hadapan, haluan,
Berantonim dengan belakang

Kata Terbitan : berhadapan, berhadap-hadapan, menghadap, menghadapi, menghadapkan, terhadap, penghadapan, hadapan,

Puisi
 

Jangan bicara di laman tangga,
     Cucur atap ke rumput juga;
Jangan bicara di hadapan mata,
     Dalam dakap kurebut juga.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

632

Don't wash your dirty linen in public

Jangan dedahkan hal ehwal berbentuk peribadi atau masalah keluarga yang memalukan kepada orang luar.

Menepuk air di dulang

The reality programme managed to get those involved to air their personal grievances against family and friends in front of the audiences. Perhaps somebody should remind them this : don't wash your dirty linen in public

Rancangan reality tersebut Berjaya membuatkan orang yang terlibat menghebahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kawan dan keluarga di hadapan penonton. Barangkali kita perlu mengingatkan mereka peribahasa ini : jangan menepuk air di dulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(9)

Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
cegeng[tSE.gEN]kata adjektifberkenaan telinga yang kembang ke hadapan.Orang telinge cegeng memang babe ngat.[o.ÄAN t«.li.N« tSE.gEN mE.mAN bA.bE NAt]Orang yang telinga kembang ke hadapan memang sangat bebal.
gube[gu.bE]kata kerjamengupas kelapa dengan membuang sabut di hadapan dan belakangnya sahaja.Nyo tu kene gube dulu baru buleh juwe.[ø tu k«.n« gu.bE du.lu bA.Äu bu.leh dZu.wE]Kelapa itu perlu gube, baru boleh dijual.
sanging[sA.NiN]kata adjektifberkenaan gigi bawah yang sedikit terkeluar ke hadapan, lawan kepada jongang.Le ni sanging boleh bele.[l« ni sA.NiN b.leh b«.l«]Sekarang ini sanging boleh dibetulkan.
jembe[dZ«m.b«]kata kerjamenziarah atau melawat seseorang.Ce jembe aki kat depan rumah tu.[tS« dZ«m.b« A.ki kAt d«.pAn Äu.mAh tu]Cuba ziarah datuk di hadapan rumah itu.
tejeregut[t«.dZ«.Ä«.gut]kata adjektif1. berkenaan seseorang atau haiwan yang muncul dengan tiba-tiba.Tejeregut rimo depan mate.[t«.dZ«.Ä«.gut Äi.mo d«.pAn mA.t«]Muncul dengan tiba-tiba harimau di hadapan mata.
tabak[tA.bA]kata namabekas daripada tembaga berjeluk, biasanya diisi pulut serta dicacak dengan bunga telur di atasnya.Buboh due tabak depan pelamen.[bu.boh du.w« tA.bA d«.pAn p«.lA.men]Letakkan dua tabak di hadapan pelamin.
songe[s.NE]kata adjektifmalu.Siti rase songe bile cekgu maroh depan rodong die.[si.ti ÄA.s« s.NE bi.l« tSE/.gu mA.čh d«.pAn č.dN di.j«]Siti berasa malu apabila cikgu memarahinya di hadapan kawannya
rengkok[ÄeN.k/]kata adjektifberkenaan percakapan yang tidak jelas kerana terlalu ramai orang yang bercakap.Ustaz beceramoh kat depan wokme rengkok kat belakang.[us.tAz b«.tS«.ÄA.m«h kAt d«.pAn w/.m« ÄeN.k/ kAt b«.lA.kAN]Ustaz berceramah di hadapan kamu bercakap di belakang.

Kembali ke atas