Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1. bahagian sebelah muka, depan (lwn belakang): dia berdiri di ~ saya; pintu ~ rumah itu sentiasa terbuka; ke ~ a) ke depan, ke muka; b) (pd permulaan surat bererti) kepada: ke ~ sahabatku yg diingati; 2. yg akan datang; masa (zaman) ~ masa (zaman) yg akan datang; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.da.pan] | هادڤن

Definisi : 1 bahagian di sebelah muka; depan: Dia berdiri di ~ saya. 2 yg akan datang: masa ~; tahun ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hadap (kata nama)
1. Bersinonim dengan hala: arah, haluan, tuju, tala, tepas, paran,

2. Bersinonim dengan muka: depan, hadapan, haluan,
Berantonim dengan belakang

Kata Terbitan : berhadapan, berhadap-hadapan, menghadap, menghadapi, menghadapkan, terhadap, penghadapan, hadapan,

Puisi
 

Jangan bicara di laman tangga,
     Cucur atap ke rumput juga;
Jangan bicara di hadapan mata,
     Dalam dakap kurebut juga.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

632

Don't wash your dirty linen in public

Jangan dedahkan hal ehwal berbentuk peribadi atau masalah keluarga yang memalukan kepada orang luar.

Menepuk air di dulang

The reality programme managed to get those involved to air their personal grievances against family and friends in front of the audiences. Perhaps somebody should remind them this : don't wash your dirty linen in public

Rancangan reality tersebut Berjaya membuatkan orang yang terlibat menghebahkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kawan dan keluarga di hadapan penonton. Barangkali kita perlu mengingatkan mereka peribahasa ini : jangan menepuk air di dulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(9)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
FIZ) amperometry (amperometri) Analisis kimia melalui teknik yang melibatkan pengukuran arus elektrik. (KIM) amphiaster (amfiaster) Lihat diaster. (BIO) amphid (amfid) Kedua-dua organ deria yang terdapat pada bahagian lateral di hadapan nema - tod. Organ ini peka terhadap rangsangan bahan kimia. (BIO) amphineustic (amfineustik) 1. Berkaitan dengan haiwan vertebrata yang bernafas dengan menggunakan insang dan paru-paru pada beberapa peringkat hidupnya. 2 ante-) Imbuhan asing yang merujuk pada sesuatu yang berlaku sebelum sesuatu masa seperti antenatal, atau ke arah yang bertentangan dengan sesuatu titik, seperti antefleksi, atau sesuatu yang wujud di bahagian hadapan sesuatu struktur se- perti antebrakium. (UBAT) antacoria ante- Kamus Sains.indb 71 7/8/08 11:46:01 AM 72 ante-alar (ante-alar) Perihal sesuatu yang terletak di bahagian

Kembali ke atas