Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
metagenomemetagenomBioinformatikBioinformatik MolekulSemua bahan genetik yang hadir di dalam sampel persekitaran semula jadi, yang terdiri daripada genom pelbagai jenis organisma.
extracellular fluidbendalir ekstraselMakanan dan PemakananPemakananCecair yang hadir di luar sel tubuh termasuk cecair intravaskular (plasma darah) dan cecair ruang-antara sel dalam tisu (cecair interstitial). Plasma darah dan cecair interstitial ialah dua komponen yang merangkumi sekurang-kurangnya 97% daripada jumlah cecair ekstrasel. Cecair ekstrasel mewakili 1/3 daripada jumlah air badan.
alkalimetryalkalimetriKimiaKimia AnalisisTeknik pengukuran kuantiti bes atau alkali yang hadir di dalam sesuatu larutan melalui kaedah titratan atau kaedah analisis yang lain.
normative mineralmineral normatifGeologiTiadaMineral yang secara teorinya, berdasarkan analisis kimia tertentu, berkemungkinan hadir di dalam sesuatu batuan.
abstentiontegah diri; kekecualianSejarahTiada1. Tidak mengundi dalam sesuatu mesyuarat, perhimpunan atau sebagainya, walau pun hadir di majlis berkenaan semasa pengundian dijalankan.,2. Amalan atau tindakan yang menahan diri daripada melibatkan diri dalam politik atau campur tangan antarabangsa.
workmen's clausefasal pekerjaPentadbiran PerniagaanTiadaFasal dalam polisi insurans kebakaran yang membenarkan kontraktor luar hadir di premis pihak yang diinsuranskan.
abstentiontegah diri; kekecualianSains PolitikTiada1. Tidak mengundi dalam sesuatu mesyuarat, perhimpunan atau sebagainya, walau pun hadir di majlis berkenaan semasa pengundian dijalankan.,2. Amalan atau tindakan yang menahan diri daripada melibatkan diri dalam politik atau campur tangan antarabangsa.
by standersorang yang ada di situUndang-undangTiadaOrang yang ada atau hadir di tempat kejadian tetapi tidak terlibat, tidak menyertai atau tidak mengambil bahagian dalam kejadian itu.
call marketpasaran panggilanPentadbiran PerniagaanTiadaPasaran sekuriti yang menjalankan urus niaga secara panggilan harga, iaitu pada masa yang tertentu sahaja dengan pembeli dan penjual perlu hadir di pasaran.
intronintronSains ForensikTiadaKawasan DNA yang tidak mengekod, yang hadir di antara ekson. Semasa transkripsi, kedua-dua intron dan ekson diterjemahkan kepada RNA tetapi intron kemudiannya dipotong. Oleh itu, RNA pengutus yang dihasilkan hanya mengandungi jujukan yang dikod daripada ekson. Analisis DNA forensik lebih tertumpu pada intron kerana kepelbagaian jujukan nukleotida di kawasan ini adalah lebih tinggi antara individu berbanding ekson. Lihat juga ekson.
1234

Kembali ke atas