Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ha.li.lin.tar] | هليلينتر

Definisi : mata petir, kilat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ha.li.lin.tar] | هليلينتر

Definisi : cahaya yg memancar di langit sebelum guruh berbunyi; kilat; mata petir. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
halilintar (kata nama)
Bersinonim dengan mata petir, kilat, guruh, lintar, petus, guntur, seledek, seluduk.,

Peribahasa

Seperti halilintar membelah bumi.

Bermaksud :

Bunyi (tempikan) yang sangat kuat. (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti kiamat bunyinya).

 

Lihat selanjutnya...(4)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
thunderbolthalilintarGeografiTiadaTiada
thunderbolthalilintarSainsHidrometeorologiPanahan kilat dari awan ke bumi yang mengikuti jalan bengkang-bengkok dan selalunya bercabang ke bawah dari suatu alur yang nyata.
thunderbolthalilintarMeteorologiMeteorologi PerhubunganPanahan kilat dari awan ke bumi yang mengikuti laluan bengkang-bengkok dan selalunya bercabang ke bawah dari suatu alur yang nyata.
ground dischargehalilintarGeologiTiadaNyahcas kilat yang terjadi di antara pusat cas di awan dengan pusat cas yang berlawanan di bumi.
invectiveserapahKesusasteraanPuisiKata-kata kasar atau kesat yang penggunaannya sangat berkaitan dengan tujuan sesuatu amanat atau pemikiran yang hendak disampaikan oleh penyairnya. Contohnya, serapah ini jelas pada puisi "serapah Mcngalin" di bawah. Sinonim seranah. Assalamualaikum, bisa dibayang Bisa jangan bersenang lagi, Bisa jangan bernaung lagi, Bisa jangan olang-olitan, Bisa dipuput bayu lalu , Bisa dipuput mambang kuning, Mati disambar kilat tanglung, Mati disambar kilat senja, Mati dipanah halilintar, Mati ditimpa hujan lebat. Mati ditunda undang-undang, Mati diampun air bah, Mati dialun tepung pelunas. Kabul bcrkat la-il aha-il -lallah.

Kembali ke atas