44

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ham.bar] | همبر ک

Definisi : 1 tidak ada rasa; tawar (ttg makanan). 2 tidak mengambil berat; dingin; acuh tak acuh: sikap yg ~; suara yg ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ham.bar] | همبر ک

Definisi : 1. tidak ada rasa, tidak berasa masin sedikit pun, tawar; 2. dingin, acuh tak acuh, tidak bersemangat: suaranya ~; terhadap suaminya ia mengambil sikap yg ~ sahaja; menghambar menjadi tawar (dingin, tidak bersemangat): pergaulan mereka suami isteri mungkin ~ jika tidak ada anak-anak yg mengikat perhubungan mereka; menghambar menjadi tawar (dingin, tidak bersemangat): pergaulan mereka suami isteri mungkin ~ jika tidak ada anak-anak yg mengikat perhubungan mereka; menghambar menjadi tawar (dingin, tidak bersemangat): pergaulan mereka suami isteri mungkin ~ jika tidak ada anak-anak yg mengikat perhubungan mereka; kehambaran rasa hambar, rasa tawar: pd mula­nya memang ada sedikit prasangka tentang ayam luar negeri mungkin kerana ~nya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
hambar (adjektif)
1. Dalam konteks rasa
bersinonim dengan tawar, adem,

2. Dalam konteks sikap
bersinonim dengan dingin, acuh tak acuh, bena tak bena, endah tak endah, hilang minat, tidak bersemangat,

Kata Terbitan : menghambar, kehambaran,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
insipid tasterasa hambarPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
slapstick comedykomedi hambarKomunikasiTiadaPersembahan pentas, filem atau rancangan televisyen yang mengutamakan aksi fizikal atau gerak-geri pelakon secara berlebih-lebihan untuk membuat penonton ketawa.
flatrata; datar; leper; pamah; pemidang; tawar hambarPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
armagnacarmagnacPentadbiran PerniagaanTiadaBrandi perang yang berasa hambar yang disuling daripada wain anggur dan diperam dalam tong oak.

Kembali ke atas