Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Adakah anda bermaksud : hampir mati

Tesaurus
 
hampir (adverba)
1. Dalam konteks jarak
bersinonim dengan dekat, rapat,
Berantonim dengan jauh

2. Dalam konteks masa
bersinonim dengan tidak lama lagi, sedikit masa lagi, sekejap lagi, sebentar lagi,

Kata Terbitan : hampir-hampir, berhampiran, menghampiri, menghampirkan, kehampiran,

Peribahasa

Menguap-nguap bagai orang ombak.

Bermaksud :

Sangat ketagih (minuman, candu, rokok dan sebagainya). (Peribahasa lain yang sama makna: Menguap-nguap bagai ikan kekeringan). orang ombak = orang hampir mati.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
late blighthawar lewatBiologiPatologiPenyakit pada beberapa tumbuhan sayuran dan buah-buahan yang disebabkan oleh Phytophthora infestans dan pada seleri yang disebabkan oleh Septoria apiicola. Pada kentang, penyakit ini telah mencipta sejarah kerana telah menyebabkan hampir sejuta rakyat Ireland mati kelaparan, dan hampir dua juta lagi berpindah ke Amerika Utara, terutamanya Amerika Syarikat. Gejala hawarnya berupa nekrosis cecincin pada daun. bd. hawar awal.
dead zonezon matiTeknologi Ujian Tanpa MusnahRadiografi dan UltrasonikZon kawasan yang hampir dengan permukaan prob. Zon ini berada dalam medan dekat dan tidak dapat mengesan sebarang pemantulan bunyi.
El NinoEl NinoMeteorologiMeteorologi PerhubunganFenomena arus lautan yang agak panas yang bergerak ke selatan di sepanjang pantai Ecuador, dan terjadi tidak lama selepas Krismas. Apabila El Nino berlaku, jalur hujan tropika akan bergerak ke selatan dan arus lautan akan menganjur di sepanjang pantai Peru sehingga 12�S. Kejadian ini menyebabkan ikan dan plankton mati di perairan pantai, dan menghasilkan fenomena yang hampir serupa dengan pasang merah Florida.

Kembali ke atas